Door de recente aanslagen in Parijs en Brussel blijken scholen Europese hoofdsteden te vermijden als bestemming voor schoolreizen. In plaats van naar grote steden als Berlijn en Londen kiezen de scholen voor kleinere steden als bestemming. De scholen worstelen met deze jaarlijkse buitenlandreizen. Ze willen de leerlingen niet teleurstellen en ook niet toegeven aan de terroristen. Dat meldt NOS.
Veiligheid staat voor scholen voorop en de bestemming van de reis is eigenlijk niet zo heel belangrijk, stelt Peter Hulsen van Ouders & Onderwijs. “Het gaat om het groepsproces. Je wil met een hele klas een mooie ervaring hebben. Samen leuke dingen doen staat voorop, niet zozeer de bestemming.” Scholen blijken Istanbul nu liever links te laten liggen. Veel klassen zouden dit jaar deze stad bezoeken, maar na de aanslagen eerder dit jaar hebben bijna alle scholen toch voor een andere plek gekozen. Scholen mijden nu ook veel het openbaar vervoer, zoals metro's en bussen.
NOS hield een rondgang onder honderd middelbare scholen. Hieruit blijkt dat een kwart van de scholen extra maatregelen neemt tijdens de reis, bijvoorbeeld meer contact met het thuisfront of een uitgebreider calamiteitenplan. 72 procent van de scholen geeft daarnaast aan meer vragen te krijgen van bezorgde ouders rondom terreur. Een kwart van de scholen geeft aan te maken te hebben met ouders die overwegen hun kind thuis te houden.
© Nationale Onderwijsgids