Onbevoegde leraren in het voortgezet onderwijs kunnen dankzij een nieuwe beleidsregel alsnog een bekwaamheidserkenning of ontheffing van bevoegdheidseisen krijgen. De nieuwe beleidsregel ‘Ontheffing benoembaarheidsvereisten en bekwaamheidserkenning vo’ is ingegaan op 1 oktober 2016. Dat meldt VOS/ABB.
In de nieuwe regel staat wie vanaf nu aanspraak kan maken op een bekwaamheidserkenning of ontheffing. Leraren Uiterlijke Verzorging, Media en Vormgeving & ICT kunnen een ontheffing aanvragen. Docenten Dienstverlening en Producten en docenten Maritiem en Techniek maken aanspraak op een bekwaamheidserkenning. Ook kunnen leraren met een pabo-diploma en NT2-scholing vanaf nu les geven in internationale schakelklassen.
Leraren die lesgeven in een vak waar geen lerarenopleiding voor is of leraren die geen opleiding kunnen volgen wegens persoonlijke omstandigheden hebben eventueel ook recht op een bekwaamheidserkenning of ontheffing van de bevoegdheidseisen.
Alle onbevoegde leraren moeten hun aanvraag indienen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), deze zal het verzoek beoordelen. Indien DUO akkoord gaat, wordt het verzoek voor advies doorgestuurd naar de Inspectie van het Onderwijs die uiteindelijk beoordeelt of de aanvrager inderdaad voldoet aan de bekwaamheidseisen. Bij akkoord van de inspectie, stuurt DUO een beschikking.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Al die gevallen kan ik begrijpen, behalve "wegens persoonlijke omstandigheden geen opleiding kunnen volgen". Dan ga je toch geen bekwaamheidsverklaring uitdelen? Als ik wegens persoonlijke omstandigheden geen opleiding tot chirurg kan volgen doe je er verstandig aan mij gewoon geen operaties uit te laten voeren.