Normal_jongeren__telefoon__mobiel__sms__whatsapp__puber__vo__po

Aandeelhouders van Apple maken zich zorgen over de smartphoneverslaving van jongeren. Terecht, zegt Universiteit Utrecht. De universiteit doet onderzoek naar het gebruik van social media onder jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de helft van de ondervraagden (2.700) toegeeft een milde of ernstigere social mediaverslaving te hebben. Dat meldt NOS. 

WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat: allerlei media die jongeren veelal op hun telefoon gebruiken. Tot grote ergernis van docenten, want ze  zien de jongeren eronder leiden. Leerlingen zijn minder geconcentreerd, sneller afgeleid en behalen slechtere scores op toetsen. Meerdere scholen hebben inmiddels maatregelen genomen, maar boekten daarmee weinig resultaat.

Een officiële smartphone- of socialmediaverslaving bestaat nog niet, daarvoor is eerst onderzoek nodig. De Universiteit Utrecht (UU) is inmiddels al wel bezig met lijst met daarop eigenschappen van zo’n verslaving. Wie op de lijst zeker vijf van de negen punt kan afvinken, is  hoogstwaarschijnlijk verslaafd. Als er specifiek naar deze lijst gekeken wordt, vallen ineens veel zelfbenoemde verslaafde jongeren af. Dan gaat het slechts om een klein percentage jongeren die echt kampt met een verslaving en niet om 50 procent, zoals zij zelf aangeven.

Smartphoneverslaafden zijn minder gelukkig dan niet-verslaafden. “Ze ervaren meer stress. Bijvoorbeeld als ze hun telefoon niet bij zich hebben, even berichten niet kunnen beantwoorden, of heel veel berichten tegelijk ontvangen. Dan zijn ze daar zo eenzijdig mee bezig, daar worden ze waarschijnlijk niet echt gelukkig van”, aldus UU-onderzoeker Regina van den Eijnden.

Lees ook: 

Blijvende oogschade en slechtere schoolprestaties: zijn smartphones en tablets nog welkom in de klas?

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids