71,2 procent van de Nederlanders denkt dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, zo blijkt uit recent onderzoek van internetvergelijk.nl in samenwerking met Multiscope. Dat meldt Internetvergelijk.nl
Van de 1243 respondenten was 19,0 procent stellig overtuigd dat we beter af zouden zijn zonder sociale netwerken. Een groter deel, 52,2 procent, ziet wel voordelen in social media, maar is desondanks van mening dat een leven zonder deze platforms beter zou zijn. Slechts 16,6 procent vindt dat de voordelen van social media opwegen tegen de nadelen, terwijl 12,2 procent geen duidelijke mening had.
Jongvolwassenen
Opvallend is de houding van jongvolwassenen (18-34 jaar) ten aanzien van social media. Een overweldigende 76,51 procent van deze groep gelooft in een beter leven zonder deze platforms. Onder de groep 55-plussers, die pas op latere leeftijd kennismaakten met sociale media, deelt ook een meerderheid van 64,17 procent deze mening.
Vrouwen
Bij de vergelijking tussen mannen en vrouwen blijkt dat vrouwen, met 73,17 procent, iets vaker van mening zijn dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, tegenover 69,65 procent van de mannen.
Zorgen om tieners
Er zijn geen specifieke data beschikbaar voor kinderen tot 18 jaar. Toch waarschuwt Marijn Jurriaans, NVO Orthopedagoog Generalist, voor de invloed van sociale netwerken op jongeren: "Jonge tieners ondervinden in toenemende mate problemen door afleidende en schokkende content, gedreven door algoritmes.”
Verslaafd aan social media
De resultaten worden bevestigd door het Jongerenonderzoek 2023, waaruit blijkt dat 62 procent van de jongeren zichzelf als verslaafd aan social media beschouwt. Dit percentage is zelfs hoger voor de jongste groep van 15 tot 21 jaar. Bovendien rapporteert 30 procent van de jongeren negatieve gevoelens zoals onzekerheid, verdriet of depressie na het gebruik van sociale media.
Door: Nationale Onderwijsgids