Normal_pesten_cyberpesten_social_media_computer_laptop_meisje_kind_verdriet_bang

Zo’n 5 procent van de Limburgse jongeren is slachtoffer van cyberpesten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Limburg-Noord. Om dit probleem aan te pakken, hebben drie Limburgse scholenkoepels de handen ineengeslagen en een convenant ondertekend. Het convenant is ontstaan op initiatief van de gemeenten Roermond, Venlo en Venray en GGD Limburg-Noord. Dit meldt de gemeente Venray.

Pesten gebeurt op allerlei manieren. Het gaat bij (online) pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. Ook het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes zijn voorbeelden van cyberpesten. 
 

Delete cyberpesten

Wethouder Anne Thielen: “De impact van online pesten is groot. Slachtoffers zijn onzeker, voelen zich niet meer veilig en zijn soms bang om naar school te gaan. Daar moeten we echt iets aan doen. We willen cyberpesten voorkomen, verhelpen maar vooral ‘verwijderen’.”
 

Convenant

De drie scholenkoepels (SOML, LVO en OGVO) hebben verschillende afspraken vastgelegd in een convenant. Zo krijgen jongerentaskforces het voortouw in het organiseren van themasessies, peer-educatielessen (oudejaars voor jongerejaars leerlingen) en werkbezoeken bij andere scholen. Uiteindelijk doelstelling is bewustwording, gedragsverandering en ontwikkeling van mediawijsheid onder jongeren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids