Al jaren hebben we het in Nederland over kansenongelijkheid in het onderwijs. Ieder jaar weer zijn de conclusies van de onderwijsinspectie somber, er lijkt maar geen verbetering in te komen. In de 4-delige NTR serie Karim pakt zijn kans onderzoekt presentator Karim Amghar hoe het gesteld is met de kansen van leerlingen die veel potentie hebben, maar weinig middelen. Dit meldt NTR.
NOG
Kansenongelijkheid onder de loep in NTR-serie 'Karim pakt zijn kans'
-Ruim 40 jaar geleden zette kabinet Den Uyl het al op de agenda; kansenongelijkheid in het onderwijs. Hoe kan het dan dat het nog steeds aan de hand is?
"Omdat het niet om onze kinderen gaat" stelt Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs in Amsterdam. "De kinderen van de beleidsmakers en journalisten die zitten allemaal op het havo of vwo. En als ze dat misschien niet aankunnen dan geven we ze bijles. Zolang dat zo is verandert er niets."
Kansenongelijkheid heeft invloed op het zelfbeeld én wereldbeeld van kinderen. De gevolgen kunnen desastreus zijn blijkt uit Karim's zoektocht. Want: wat doet dat met je als kind en later als je volwassen bent? En hoe heeft dat invloed op de rest maatschappij?
In Karim pakt zijn kans worden er meerdere oorzaken van kansenongelijkheid onder de loep genomen: Leerlingen die te vroeg in hokjes worden geplaatst, segregatie, schaduwonderwijs, invloed van ouders en lerarentekort. Ook onderzoekt Karim de mogelijke oplossingen. Hij spreekt daarvoor met diverse beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, onderwijzers, docenten, ouders en de leerlingen zelf.
Aflevering 1 is inmiddels terug te kijken op NPO Start. Aflevering 2 wordt aanstaande vrijdag 20 december uitgezonden om 17.15 uur bij de NTR op NPO 2.
Karim Amghar (30) is een bevlogen duizendpoot met een aanstekelijk enthousiasme. Naast schrijven en lesgeven geeft hij trainingen aan studenten en docenten over thema’s als polarisatie en radicalisering. Karim wordt daarover regelmatig als gast gevraagd bij talkshows. In 2018 ontving hij de compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.
Door: Nationale Onderwijsgids
Karim Vooral in 2 Illias el Hadioui sterk: allochtoon kind van laagopgeleide ouders krijgt ook lager advies. Verwachtingen - ouders en leraren - spelen grote rol. In Seven-Up HB kinderen om 7 jaar gefilmd. Zij waren de toekomst. Teleurstellend uitkomst. IQ is niet vast. Hattie gelezen en Dweck?