De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen weken van de leraar al het schooladvies voor de middelbare school gekregen. Dat advies is gebaseerd op een breed beeld van de ontwikkeling van de kinderen over de afgelopen jaren. Het advies van leraren is altijd al leidend en zal nu ook bepalen in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.
Schooladvies en eindtoets
Toch is de eindtoets er niet voor niets. Het is voor leraren een extra controlepunt om te kijken of het schooladvies inderdaad passend is. Als de resultaten van de eindtoets boven verwachting zijn en daarmee afwijken van het advies van de leraar, dan mag het schooladvies bijgesteld worden. Dat gebeurt bij zo’n 8 procent van de leerlingen.
Extra in de gaten houden
Dit jaar zal het schooladvies dus bindend zijn. Vice-voorzitter Anko van Hoepen van de PO-Raad zegt hierover tegen NOS: "We moeten wel nagaan of zij op de juiste plek terecht zijn gekomen, want dat effect van de toets is er nu niet. En ik kan me voorstellen dat ouders dat wel spannend vinden." Volgens Van Hoepen worden daarom kinderen die met een bepaald advies naar de middelbare school worden gestuurd de komende tijd extra in de gaten worden gehouden.
Wijs besluit
Overigens is de PO-Raad blij met het besluit van Slob om de eindtoetsen te schrappen: "Een wijs besluit.” Op deze manier neemt de druk die op de schouders van de leraren ligt af en kunnen ze zich richten op het zo goed mogelijk inrichten van onderwijs op afstand.
Door: Nationale Onderwijsgids