Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zijn de oplopende aantallen besmettingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs een potentiële besmettingsbron voor de rest van de bevolking. Daarom heeft het OMT het kabinet geadviseerd om meer in te zetten op het tegengaan van besmettingen op middelbare scholen. Dit meldt NOS.
Het bron- en contactonderzoek van de GGD laat zien dat in 21 onderzochte schoolclusters ongeveer de helft van de besmettingen (9 van de 21) op school plaatsvond. De rest van de besmettingen (12 van de 21) gebeurde buiten school. “Dit komt de algemene infectiebestrijding niet ten goede”, aldus het OMT.
Het OMT wil daarom dat leerlingen vaker getest worden op het coronavirus en dat er meer gekeken moet worden naar andere mogelijkheden om besmettingen op scholen tegen te gaan. Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld het spreiden van pauzes en het voorkomen dat leerlingen te dicht bij elkaar in de buurt komen.
Online lesgeven
Het OMT heeft ook gekeken naar het effect van online lesgeven op het aantal besmettingen. De conclusie is dat als alle scholen (inclusief het primair onderwijs) in januari een week lang online les zouden geven, er naar verwachting 400 minder ziekenhuisopnames en 60 minder IC-opnames zullen zijn.
Door: Nationale Onderwijsgids