Rotterdamse scholier start petitie tegen centraal eindexamen

Dion van der Burgh, eindexamenleerling op het Rotterdamse Zuider Gymnasium, is een petitie gestart om het centraal examen dit jaar te schrappen. Hij, en met hem vele anderen, is van mening dat eindexamenleerlingen niet voldoende voorbereid zijn op het examen. Dit meldt RTV Rijnmond.

Veel scholieren maken zich zorgen over de centrale examens, die dit jaar ondanks de lockdown vooralsnog doorgaan. Dion hoopt dat zijn petitie ertoe leidt dat de zorgen rondom het eindexamen serieus worden genomen: “De leskwaliteit is onvoldoende om ons voor te bereiden op het centraal examen. Daarnaast heeft dit eindexamenjaar in vergelijking met vorig jaar langer minder goed onderwijs gekregen. Het is krom dat er van ons verwacht wordt dat we eindexamen kunnen doen onder deze omstandigheden.” Vorig jaar werden de eindexamens wel geschrapt.

Fysiek onderwijs

Voor eindexamenscholieren geldt een uitzondering op de schoolsluiting: zij mogen nog wel fysiek naar school. Dit betekent echter niet dat hun onderwijs onveranderd is gebleven. “Wij hebben onze klassen in twee groepen geknipt”, vertelt Linda Waals, rector op Dions school. “Daardoor krijgen de leerlingen vier keer 40 minuten les in plaats van 80 minuten. ‘s Middags werken ze onder begeleiding van een docent aan opdrachten. Volgens ons hebben ze geen achterstand, maar ik kan me goed voorstellen dat ze dat wel zo voelen.” Waals geeft ook aan trots te zijn op Dion, en vindt het goed dat hij zich op deze manier uit, zowel voor zichzelf als voor scholieren in heel Nederland.

Inzet

Dion ziet de petitie niet als een makkelijke manier om zijn diploma te halen. Sterker nog, hij geeft aan dat hij zijn centraal eindexamen “met alle liefde” had gemaakt. Nu ontbreekt het hem echter aan het zelfvertrouwen doordat hij zich niet goed genoeg voorbereid voelt. Dat ligt volgens hem zeker niet aan de inzet van de leraren: “De school en de docenten doen hartstikke goed hun best om ons te faciliteren. Ze willen ons zo goed mogelijk voorbereiden, maar onder deze omstandigheden gaat het gewoon niet.”

Door: Nationale Onderwijsgids