De huidige lockdown valt veel mensen zwaar, en dat is niet zo vreemd na al een jaar met corona om ons heen geleefd te hebben. Ook voor tieners valt het niet mee om de hele dag thuis te moeten zitten en afstandsonderwijs te moeten volgen. Het is niet meer dan logisch dat zij af en toe motivatieproblemen ervaren (hebben we daar niet allemaal af en toe last van in deze tijd?), dus het is belangrijk om ze goed te ondersteunen. Maar hoe zorg je er nu voor dat tieners gemotiveerd blijven?
Veel ouders zijn thuis aan het werk terwijl de kinderen thuisonderwijs volgen. Dit is een lastige combinatie, maar deze tips kunnen helpen om de lockdown voor iedereen in huis een beetje makkelijker te maken.
Zorg voor structuur in de schooldag
Op school hebben kinderen een duidelijke structuur: ze gaan naar school en krijgen daar les aan de hand van een rooster, en daarna gaan ze weer naar huis. Bij thuisonderwijs wordt dit door de war geschopt. Ineens vinden de lessen plaats op dezelfde plek als de ontspanning en dit zorgt voor een verstoring van het ritme. Zorg ervoor dat de structuur van de dag zo gewoon mogelijk blijft: opstaan, klaarmaken en ontbijten op de normale tijd en dan aan de slag, met (lunch)pauzes op gezette tijden. Een vaste structuur kan voor veel rust zorgen en daarmee voor een beter humeur en een betere concentratie.
Zorg dat de praktische kant geregeld is
Het is enorm frustrerend als de wifi ineens uitvalt terwijl je je best doet om een les te volgen. Als de praktische zaken niet goed geregeld zijn, kan de motivatie bij tieners gauw wegzakken. Zorg ervoor dat de wifi op orde is (scholen kunnen hierbij helpen) en dat het kind een vaste, rustige plek heeft om de lessen te volgen en huiswerk te maken. Heb je meer kinderen in huis die thuisonderwijs volgen? Zorg waar mogelijk dat ze elkaar niet in de weg zitten tijdens de les.
Zorg voor contact met leeftijdsgenoten
Wat veel kinderen het meeste missen tijdens de lockdown en het thuisonderwijs is het dagelijkse contact met leeftijdsgenoten. Dit contact is een belangrijk aspect in het leven van een tiener, en het is dan ook goed om manieren te bedenken waarop dit op een veilige manier alsnog kan plaatsvinden. Zo kunnen tieners bijvoorbeeld samen (digitaal) hun huiswerk maken, gamen, of gewoon bijkletsen via de telefoon of videobellen. Voor wat extra beweging kunnen ze ook samen buiten gaan sporten. Zorg dan wel dat dit op een veilige manier gebeurt, en met niet meer dan twee mensen tegelijk.
Laat tieners zelf meedenken over oplossingen
Kinderen zijn ontzettend creatief, en ze komen vaak zelf met handige oplossingen voor problemen. Luister naar je kind als hij of zij met een idee komt om het thuisonderwijs of het leven tijdens de lockdown wat makkelijker te maken. Door samen na te denken over creatieve oplossingen geef je de tiener in kwestie ook het idee dat hij of zij gehoord wordt, wat goed is voor de motivatie. Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar wat een kind nodig heeft; misschien is er meer ondersteuning vereist of juist meer vrijheid. Praat hier samen over.
Zorg voor beweging en frisse lucht
Tijdens de lockdown en ook zeker tijdens de winter is het makkelijk om binnen te blijven zitten: buiten is het koud en is er nu weinig te beleven. Toch is het belangrijk dat kinderen ook nu beweging en frisse lucht krijgen. Ga tijdens een pauze samen een blokje om, of laat de kinderen voetballen, touwtje springen of een stukje hardlopen (of verzin samen iets anders leuks). Beweging en frisse lucht zijn goed voor lichaam en geest, en daarna kunnen ze er weer een poosje tegenaan.
Bied steun en geef complimenten
Deze periode is voor niemand makkelijk en het is belangrijk om er samen doorheen te komen. Zorg ervoor dat je betrokken bent bij je tieners (school)dag en weet wat er speelt. Bied een luisterend oor waar nodig en geef complimenten als hij of zij een opdracht goed heeft afgerond, een les aandachtig heeft gevolgd, of simpelweg een dag goed is doorgekomen.
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: NJi, Kidsweek