WTFFF!? door en voor jongeren over online seksueel misbruik

In februari is het nieuwe jongerenplatform WTFFF!? live gegaan. Een interactief platform over online seksueel misbruik door en voor Gen-Z, de eerste generatie die opgroeit met social media. Op wtfff.nl staan de ervaringsverhalen centraal van vijf jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt en dit hebben overwonnen. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. WTFFF!? geeft uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is ontwikkeld door non-profit tech agency Hack The Planet (Q42) en Morrow. The creative club in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp. Dat meldt Fonds Slachtofferhulp

Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal), grooming (online kinderlokken) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). “Off- en online seksueel misbruik is een groot maatschappelijk probleem. Als je dit meemaakt, verdien je erkenning en steun zónder oordeel van je omgeving. En als het nodig is, de juiste professionele hulp. In de taal, en met de tools van nu. Dat wil het Fonds Slachtofferhulp bereiken met WTFFF!?, waaraan we lange tijd samen met Hack The Planet en Morrow hebben gewerkt”. Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp.

Online platform 

Het doel van WTFFF!? is om samen met jongeren bewustwording te creëren, te destigmatiseren en de drempel naar hulp te verlagen. Op een manier die volledig aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Niet alleen vanuit technisch oogpunt was de ontwikkeling van het interactieve online platform een uitdaging. Ook de complexiteit van het thema maakte dat de uitvoering van het project veel tijd en aandacht vroeg. Want hoe zorg je ervoor dat de verhalen van slachtoffers op zo'n manier online komen dat het mensen raakt? Dat het platform de doelgroep bereikt, doet wat het moet doen en écht verschil gaat maken? Tim van Deursen, Hack The Planet: “Met dit in gedachten kwamen we op het idee om een platform te maken met échte verhalen van slachtoffers zelf, op zo'n manier dat het leeft en tot de verbeelding spreekt. We bedachten hiervoor een interactieve illustratie waar je als bezoeker verdwaalt in aangrijpende gebeurtenissen uit het leven van jonge mensen. Met dit platform hoop ik dat jongeren hun verhaal ook durven te delen, de weg naar hulp weten te vinden en nieuwe slachtoffers van seksueel misbruik kunnen worden voorkomen."

Online seksueel misbruik 

Tijdens de ontwikkeling van WTFFF!? ontstond een synergie tussen de creatieve, technische en maatschappelijke partijen. Met de creatieve bijdrage van Morrow en de technische expertise van Hack The Planet, kreeg de specialistische kennis van Fonds Slachtofferhulp over online seksueel misbruik een podium dat de doelgroep écht bereikt. Marten de Jongh, Morrow: “Het betrekken van de doelgroep bij de ontwikkeling, creatie en realisatie, blijkt één van de grootste succesfactoren. We zijn gaan testen wat het beste bij jongeren aansluit. Zo is de naam WTFFF!? ook ontstaan. Herkenbaar en prikkelend, maar ook een veel gehoorde reactie van jongeren als zij horen over online seksueel misbruik. Dankzij deze unieke samenwerking hebben we er alle vertrouwen in dat het platform gaat doen wat het moet doen. En dat meer jongeren durven te delen over hun ervaringen online.”

Nationale Postcode Loterij 

Dit project van Fonds Slachtofferhulp is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Om jongeren na online seksueel misbruik de best mogelijke hulp te bieden zijn de krachten gebundeld met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier. Het WTFFF!?-concept is ontwikkeld door Hack Hhe Planet (Q42) en Morrow. Speciale dank gaat uit naar alle jongeren die meewerken aan WTFFF!? en zo dapper zijn om hun verhaal te delen.

Door: Nationale Onderwijsgids