'Literatuur van Campert niet vaak meer genoemd door leraren tijdens de les'

Remco Campert overleed vorige week op 92-jarige leeftijd. De poëet en schrijver werd gezien als een van de grootste. Komende maandag wordt hij in besloten kring begraven, maar zijn werk blijft voortleven. Dat meldt NU.nl 

Campert schreef romans en gedichten en veel mensen leren hem kennen op de middelbare school. Volgens Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse letterkunde, leent Campert zijn werk zich ook prima voor de middelbare school. “Zijn romans en poëzie zijn op het eerste gezicht niet moeilijk. Hij schrijft lichtvoetig, ironisch en toegankelijk met veel humor. Het leest makkelijk weg.”

Zestienduizend boekenlijsten 

Toch staan de klassiekers van Campert niet meer op prominente plekken in de boekenlijsten. Dera deed in 2019 onderzoek aan de hand van ruim zestienduizend boekenlijsten. ‘Het leven is vurrukkulluk’ kwam hier maar 65 keer op voor. “Procentueel leest zo’n 4 procent Campert. Zijn boeken gelden niet meer als summum in het literatuuronderwijs”, aldus Dera. 

Jongere generatie 

Op de vraag aan docenten wat er in hen opkomt als ze denken aan bekende dichters en gedichten, wordt ‘Verzet’ van Campert door slechts vijf procent van de docenten genoemd. “Ik denk dat Campert over dertig jaar geen klinkende naam meer is. De generatie van nu is met zijn werk opgegroeid, maar de jongere generatie is dat minder. Leraren noemen zijn naam vaak niet meer in de les en de kans is groot dat dit alleen maar minder wordt.”

Lucebert en Kouwenaar 

De nieuwe generatie docenten krijgen tijdens hun opleiding ook niet veel meer over Campert mee. “Tijdens colleges over naoorlogse literatuur is er veel aandacht besteed aan de Vijftigers, maar dan wordt er vooral gesproken over Lucebert en Kouwenaar”, aldus Dera. 

Cyclus 

“Het ligt minder voor de hand om Camperts werk te bespreken tijdens colleges, waardoor de docenten ook minder met hem te maken hebben. Daarom komt Campert ook minder vaak voor tijdens de Nederlandse les, en dat houdt de cyclus in stand.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk