Nieuwe studenten kiezen minder snel voor tussenjaar door herinvoering basisbeurs

Eindexamenkandidaten kiezen niet vaker dan in andere jaren voor een tussenjaar of, in het geval van havisten, voor een doorstroom naar het vwo. De gevreesde boeggolf als gevolg van de herinvoering van de basisbeurs zal er waarschijnlijk niet komen. Dat blijkt uit onderzoek van Qompas. Dat meldt ScienceGuide. 

Van de 455 respondenten die dit jaar eindexamen hebben gedaan gaf in april ruim tachtig procent al aan van plan te zijn om na de zomer meteen met een studie te beginnen. Zes procent van de havisten en negen procent van de vwo’ers kiezen voor een tussenjaar. Vijf procent van de havisten kiest ervoor om door te stromen naar het vwo. 

Tussenjaar 

De onderzoekers vroegen ook of de latere intrede van de basisbeurs de reden is om een tussenjaar te nemen. Vijftien procent van de havisten en dertien procent van de vwo’ers gaven aan dat dat de reden was. 47 procent van de havisten en 33 procent van de vwo’ers speelde de latere komst van de basisbeurs een beetje mee in het besluit om een tussenjaar te nemen. 

Herinvoering basisbeurs 

Men was bang dat studenten massaal tot september 2023 zouden wachten met hun studiestart, maar de herinvoering van de basisbeurs blijkt nauwelijks invloed te hebben op de plannen van eindexamenkandidaten. Een kwart van de havisten en tien procent van de vwo’ers denken wel dat ze al vanaf september 2022 recht hebben op een basisbeurs. 

Geldzorgen 

Eindexamenkandidaten stellen hun studiestart niet uit, maar maken zich wel zorgen over het geld. Vwo’ers maken zich daar meer zorgen over dan havisten. “Mogelijk hebben de zorgen over hun studiekeuze wel effect op de keuze voor een studie”, schrijven de onderzoekers. De toekomstige studenten zouden voor een kortere studie kunnen kiezen of een verblijf in het buitenland overslaan. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk