Stijgende gasprijzen brengen scholen in het nauw

Scholen komen in het nauw vanwege de hoge gasprijzen. Zo moet de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), met ruim zestig middelbare scholen, twaalf keer zoveel betalen voor energie. Ook de PO-Raad ontvangt steeds meer signalen van bestuurders die het niet meer kunnen betalen. Dat meldt de AOb.

OMO wil graag snel in gesprek met minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie over de consequenties op de korte en lange termijn vanwege de hoge prijzen. De enorme stijging is het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Jetten wil dat voor 10 oktober de energiecontracten met Gazprom beëindigd zijn. In de Tweede Kamer liet Jetten wel weten dat instanties uitstel krijgen tot en met 31 december om het contract te beëindigen. Voor OMO maakt dat al niet meer uit, zij hebben zich aan de eerste deadline gehouden.

Acute nood 

Een school liet aan de PO-Raad weten dat ze de komende drie maanden 1 miljoen euro extra betalen voor de gasrekening. “We kregen al een aantal weken geleden mails binnen van organisaties die in de problemen raken. We weten van één scholengroep dat er acute nood is”, aldus woordvoerder Merel Doeser van de PO-Raad. 

Reserves 

De PO-Raad wil ook in gesprek met minister Jetten. Ze vinden het onwenselijk dat de reserves worden aangebroken. “We willen niet dat het geld van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) opgaat aan een dure gasrekening.”

Automatische prijsbijstelling 

Scholen krijgen ieder jaar wel een automatische prijsbijstelling voor de materiële kosten. De hoogte wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt, maar de PO-Raad denkt niet dat dit voor iedere scholengroep voldoende is. De VO-Raad heeft eerder al aangegeven dat het ministerie vooralsnog niet met een compensatie komt voor hogere energiekosten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk