Experts kritisch op scholen en politie vanwege het doorzoeken van kluisjes

Politieagenten die onverwacht je kluisje controleren. Dat gebeurde de laatste tijd op verschillende middelbare scholen in Nederland. De agenten waren onder andere op zoek naar vuurwerk. Experts op het gebied van privacy zijn hier niet blij mee. Ook het LAKS is er zwaar op tegen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het LAKS geeft aan dat ze steeds vaker signalen krijgen dat het controleren van kluisjes steeds vaker voorkomt. Gerard Ritsema van Eck, universitair docent privacy- en gegevensbeschermingsrecht snapt dat er soms een controle moet plaatsvinden, maar dan moet daar wel een concrete aanwijzing voor zijn.  “Het kan zijn dat een docent een duidelijke aanwijzing heeft dat er in een bepaalde klas een mes rondgaat, of dat er in een bepaalde groep veel vuurwerk wordt afgestoken. Dan ga je alleen niet alle 700 kluisjes in de school openbreken.”

Niets raars gevonden 

Op een school in Groningen, twee weken geleden, maakten wijkagenten 700 willekeurige kluisjes open op verzoek van de school, maar er werd niets gevonden. Zo’n zelfde actie was er vorige week ook op een school in Weesp. Bijna duizend kluisjes werden daar opengemaakt, maar naast beschimmelde boterhammen en stinkende gymkleding werd er verder niets raars gevonden. 

Privacy 

Dat is natuurlijk allemaal heel erg fijn, maar het openbreken van zo’n kluisje is een zware inbreuk op de privacy van een leerling. En het gaat niet alleen om de privacy, je geeft hiermee kinderen ook geen vertrouwen en op deze manier leer je ze dat wantrouwen heel normaal is.

Bepaalde voorwaarden 

Volgens de stichting School en Veiligheid mogen kluisjescontrole onder bepaalde voorwaarden gehouden worden. Het moet in de algemene huurvoorwaarden staan of in het schoolveiligheidsplan. In veel schoolgidsen is daarom ook een speciale passage opgenomen waarin staat dat er kluisjescontroles kunnen voorkomen. 

LAKS vindt, net als privacy experts, dat een school een kluisjescontrole pas samen met de politie mag doen als er concrete signalen zijn dat de veiligheid van de school in gevaar is. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk