Drentse middelbare scholen maken zich zorgen of hun schooluitjes nog wel kunnen doorgaan. Vanwege het schrappen van de verplichte ouderbijdrage krijgen scholen minder geld binnen om uitstapjes te organiseren. Dat meldt RTV Drenthe.
Vanwege de nieuwe wet mogen kinderen niet meer worden uitgesloten van excursies en schoolreisjes, al helemaal niet als hun ouders de kosten niet kunnen betalen. Volgens directeur van het Dr. Nassau College in Assen, Ralf Buiter, is de intentie van de wet goed. Alleen het heeft een vervelend effect. “De kansenongelijkheid wordt groter in plaats van kleiner. Scholen waar meer ouders de vrijwillige bijdrage betalen, kunnen nog wel op excursie. Maar scholen waar ouders niet kunnen of willen betalen niet.”
Activiteiten schrappen
Buiter maakt zich zorgen over de toekomst. Dat er dan scholen zijn met minder inkomsten en die om die reden sommige activiteiten moeten schrappen. Buiter kan het zich ook niet veroorloven om lessen Nederlands te schrappen omdat ze een excursie organiseren.
Financiering vanuit het Rijk
De schooldirecteur vindt uitstapjes wel onwijs belangrijk tijdens de schooltijd. “Het geeft een ruimere blik op de wereld. Dat wil je ook meegeven aan de volgende generatie.” Buiter pleit dan ook voor financiering vanuit het Rijk. Ex-onderwijsminister Wiersma wilde juist onderzoeken of de schoolkosten helemaal afgeschaft konden worden. Er zou dan een extra budget komen voor de scholen om schooluitjes te organiseren. “Maar het zal nog wel even duren in Den Haag”, vreest Buiter.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk