Vernieuwde kieswijzer voor jongeren moet helpen met het maken van een stemkeuze

Op 1 november lanceren NJR, IZI Solutions en Represent Jezelf de totaal vernieuwde Jongerenkieswijzer. Het is inmiddels een fenomeen: de Jongerenkieswijzer. Deze kieswijzer richt zich op de groep waartoe de initiatiefnemers zelf behoren: jongeren en jongvolwassen tot 35 jaar. Dat meldt het NJR.

De Jongerenkieswijzer is een kieswijzer voor en door jongeren met aansprekende thema’s en stellingen die direct invloed hebben op jongeren, ook voor jongeren die geen directe affiniteit hebben met de politiek. Aan de hand van twintig stellingen wordt duidelijk wat je als jongere te winnen of te verliezen hebt bij de keuze om wel of niet te gaan stemmen. Bijna alle politieke partijen doen mee aan de kieswijzer. Op de website van de Jongerenkieswijzer wordt het antwoord inclusief een korte onderbouwing van de politieke partijen per stelling weergegeven. De Jongerenkieswijzer is te vinden op www.jongerenkieswijzer.nl

Internationale ranglijst op het gebied van kinderrechten 

Jongeren zijn nog steeds de grootste groep niet-stemmers. Het SER Jongerenplatform geeft al jaren aan dat de positie van jongeren onder druk staat. Zo zakt Nederland steeds verder weg op de internationale ranglijsten op het gebied van kinderrechten, is de klimaatcrisis springlevend, neemt de kansenongelijkheid toe en is het vinden van een betaalbare woning bijna onmogelijk. Kortom: het is van belang dat jongeren gaan stemmen.

Complexe uitdagingen 

Kimberley Snijders, voorzitter van NJR: “Heel veel onderwerpen die je veel terug ziet komen in de media en in andere kieswijzers spreken jongeren niet direct aan. Met de Jongerenkieswijzer laten we een brede groep jongeren zien dat de verkiezingen ook voor hen van belang zijn. De politiek moet werk maken van de complexe uitdagingen waar jongeren voor staan. Juist daarom is het belangrijk dat we in november een recordopkomst behalen als jongeren. De Jongerenkieswijzer draagt bij aan dit doel.” 

Twintig stellingen 

Bij elke verkiezingen worden jongerenorganisaties gevraagd hun input te leveren over kwesties die jongeren aangaan. De Jongerenkieswijzer bestaat uit twintig stellingen over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden zoals onderwijs, arbeid, inclusie, zorg, duurzaamheid, huisvesting, Keti Koti en vapebeleid. De stellingen zijn gecontroleerd door Kantar Nederland (voormalig TNS NIPO). De stellingen zijn gecontroleerd door Kantar Nederland (voormalig TNS NIPO). De eerste keer dat de Jongerenkieswijzer is gelanceerd was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Het hoogtepunt was is in 2017, toen hebben in totaal ruim 350.000 jongeren de Jongerenkieswijzer gebruikt om erachter te komen welke partij het best bij ze past. Voor de aankomende verkiezingen gaan we ervoor zorgen dat opnieuw zoveel mogelijk jongeren de Jongerenkieswijzer invullen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids