Minister Harbers gaf gisteravond in Rotterdam te midden van een politiecontrole - waar vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland het gesprek aangingen met fietsers, de ‘Fietslichttellen’-actie startte, TeamAlert een 'Show yourself' actie organiseerde, de Fietsersbond fietsverlichting controleerde en Bovag fietsverlichting herstelde - het startsein voor de de campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker'. Recent onderzoek door I&O Research in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat zien dat 86 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder vaste fietsverlichting heeft. Uit de resultaten van de eerste Nationale Fietslichtteldag bleek vorig jaar dat 70,8 procent van de fietsers de fietsverlichting op orde heeft en 29,1 procent géén of geen volledige fietsverlichting heeft. VVN-vrijwilligers voeren door het gehele land fietslichtacties waar VVN het voeren van vaste verlichting benadrukt. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland.
Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20 procent. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10 procent van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6 procent) of bij een ongeval (3 procent) betrokken is geweest. Veilig Verkeer Nederland vraagt verder het gemotoriseerde verkeer in deze donkere periode met mist, regen en dus slecht zicht, rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers.
In het donker fietsen
"Nu we de winter ingaan moeten we weer vaker in het donker fietsen. Het is een stuk veiliger om in het donker te fietsen met verlichting. Niet alleen omdat je dan zelf veel beter zichtbaar bent, maar ook omdat je zo de weg voor je goed kan zien. Het is hartstikke gevaarlijk om zonder verlichting in het donker te fietsen en daarom kun je een boete krijgen van 60 euro als je geen fietsverlichting hebt terwijl dat wel moet. Bereid je dus goed voor op deze kortere dagen en zorg dat je fietslampen goed werken", aldus de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.
VVN Fietslichttellen
Aan de hand van de VVN Fietslichttellen-webapplicatie was er gisteravond direct inzicht in hoe het op het Rotterdamse Marconiplein met de fietsverlichting was gesteld. Tijdens deze campagnestart telde Veilig Verkeer Nederland 287 fietsers waarvan 90 geen goede fietsverlichting hadden. Dat komt neer op 31 procent. Terwijl 69 procent de verlichting gelukkig goed op orde had.
Als je mensen vraagt wat hen een onveilig gevoel geeft in het verkeer, dan wordt fietsen zonder verlichting het vaakst genoemd. Bijna alle fietsers (95 procent) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. Op landelijk niveau blijkt dat zo’n 30 procent van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft! In het donker en bij slecht zicht is verlichting voeren wettelijk verplicht. Een handig ezelsbruggetje voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.
Goed werkende verlichting fietsen
Met de gratis webapplicatie kunnen deelnemers eenvoudig in kaart brengen hoeveel fietsers met en zonder goed werkende verlichting fietsen. Dit kan in de eigen straat, in de vroege ochtend bij de school, 's avonds bij de sportvereniging of op een drukke en doorgaande route. Met de nieuwe online webapplicatie ‘Fietslichttellen’ is het een koud kunstje om in de directe omgeving een fietslichttellen-actie bij een school of sportvereniging of op een drukke doorgaande fietsroute te organiseren. Zo wordt op een eenvoudige manier in kaart gebracht hoe het op de betreffende locatie met de fietsverlichting gesteld is. Vervolgens kunnen de resultaten worden gedeeld met de school of de sportvereniging waar de telactie is uitgevoerd of met de gemeente en ook het huis aan huis blad of het buurtkrantje. En natuurlijk via de eigen social-media kanalen. Iedereen die mee wil tellen is uitgenodigd om een kijkje te nemen op de website.
Door: Nationale Onderwijsgids