Middelbare scholieren uit Amsterdam mogen verhaal schrijven over jarige stad

D66-raadslid Anne Wehkamp neemt het initiatief om met de viering van 750 jaar Amsterdam de Amsterdamse verhalenprijs te organiseren. Middelbare scholieren uit de derde en vierde klas worden uitgenodigd om hun mooiste, gekste, of bijzonderste verhalen over Amsterdam te delen. “De leesvaardigheid van jongeren is zorgwekkend. Juist schrijven en lezen van verhalen helpt in het vergroten van taalvaardigheid bij jongeren. De viering van Amsterdam 750 jaar is een prachtig moment om op een leuke manier bezig te zijn met taal.” Dat meldt D66 Amsterdam.

De afgelopen jaren is de taalvaardigheid van tieners drastisch achteruitgegaan. De taalvaardigheid van meer dan 30 procent van de Nederlandse 15-jarigen is dusdanig zwak dat zij het risico lopen om laaggeletterd het onderwijs te verlaten. Hierdoor kunnen ze minder goed functioneren in de maatschappij. Omdat ze bijvoorbeeld niet in staat zijn om belangrijke brieven – van de overheid – te lezen en te begrijpen. Daarnaast is lezen belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling, doordat men in aanraking komt met perspectieven en visies buiten hun eigen bubbel. 

Structureel investeren in de kwaliteit van het onderwijs 

Oftewel, een zwakke taalvaardigheid heeft ook bredere maatschappelijke gevolgen. Om de leesvaardigheid van jongeren te verbeteren is structureel investeren in de kwaliteit van het onderwijs essentieel. Daarnaast is het ook van belang om het plezier van de jeugd in taal te bevorderen.

Verhalenprijs 

Een onderdeel van de viering van Amsterdam 750 jaar is het vertellen van ‘het verhaal van Amsterdam', om scholieren hierbij te betrekken stelt Wehkamp voor een verhalenprijs te organiseren. Zij kunnen hun verhaal over Amsterdam schrijven en insturen. Waarbij ze worden aangemoedigd om elkaars verhalen te lezen. De verhalen kunnen bijvoorbeeld gaan over hun favoriete leraar, Amsterdamse voetbalclub of over de geschiedenis van Amsterdam. 

Amsterdamse verhalen 

In aanloop naar het schrijven delen Amsterdamse verhalenvertellers tips over het schrijven van verhalen. Vervolgens kiest een jury, waar bijvoorbeeld de burgemeester inzit, de mooiste, bijzonderste, indrukwekkende of inspirerende Amsterdamse verhalen van scholieren. De schrijver van het beste verhaal wordt in het zonnetje gezet, en wordt het verhaal gepresenteerd aan de stad.

Door: Nationale Onderwijsgids