Sinds 1 januari zijn vapes met de smaakjes cola, bubblegum, mango of suikerspin verboden. De elektronische sigaretten met tabakssmaak mogen nog wel verkocht worden. Toch weten jongeren nog vrij makkelijk aan vapes te komen met smaakjes, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Dat meldt de NOS.
Honderden jongeren geven in een online vragenlijst van NOS Stories aan dat ze afgelopen maand nog een vape met een smaakje hebben gekocht. Een groot gedeelte van de groep is minderjarig. Een 14-jarige scholier geeft aan dat het net zo makkelijk is als voorheen om aan vapes te komen.
Wegwerpvapes
Een merendeel van de scholieren zegt dat het smaakjesverbod ze niet laat stoppen, want ze zijn eigenlijk al verslaafd. Het Trimbos-Instituut pleit dan ook voor een verbod op alle wegwerpvapes. Want als ze niet meer in Nederland te verkrijgen zijn, is het voor jongeren om gek om er toch mee rond te lopen.
Dealen via Snapchat
De meeste scholieren kopen vapes bij iemand die ze kennen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een klasgenoot of een vriend. Ook zijn er inmiddels dealers via Snapchat actief. Een 17-jarig meisje verkoopt al twee jaar vapes aan vrienden en andere mensen via Snapchat. Tot het verbod had ze nog een deal met een winkel in Nederland, maar nu haalt ze ze in Duitsland.
Voorheen verkocht ze de vapes ook op school. Ze stopte ze in haar etui en deze ging dan door de klas. Met een tikkie konden haar klasgenoten dan betalen.
Grensregio's
Jongeren die wonen in de grensregio’s halen hun vapes nu vaker uit Duitsland en België. Een winkel in Gronau, vlak over de grens bij Enschede, geeft aan dat ze op een zaterdag honderd klanten kregen in zes uur tijd. Zeventig procent daarvan komt uit Nederland.
Rol bij scholen en ouders
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat over de handhaving van het smaakjesverbod. Ze focussen zich op dit moment op de aanpak van producenten, importeurs en distributeurs van vapes. Ze handhaven wel, maar kunnen de vraag die er heerst naar vapes niet wegnemen. Er ligt volgens de NVWA in dat geval een rol bij de scholen en ouders.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk