Alle scholen in Nederland zijn dicht tijdens Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Kerst, maar islamitische jongeren vinden die dagen helemaal niet zo belangrijk. Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan, is veel belangrijker en dat is geen officiële vrije dag. Dat meldt de NOS.
In Nederland is de islam de populairste religie onder scholieren. Dat bleek uit de laatste cijfers van het CBS. Vooral op scholen in grote steden zitten veel islamitische jongeren.
Sluiten tijdens Eid al-Fitr
Scholenkoepel Zaam besloot dan ook hun 23 middelbare scholen tijdens Eid al-Fitr te sluiten. Deze scholen zijn vooral te vinden in Amsterdam en Zaandam. Op de scholen in Amsterdam zitten veel islamitische leerlingen. Er is naar deze leerlingen en hun ouders geluisterd en daarom is er besloten om tijdens het Suikerfeest de deuren dicht te doen, zo stelt Jeanneke van Meulebrouck van Zaam.
Vrije dag
Scholen mogen in principe hun leerlingen vrijgeven op andere feestdagen dan op de officiële dagen. Dat geldt dan voor alle leerlingen van een school en niet alleen voor de groep die bijvoorbeeld het Suikerfeest viert. Scholen moeten voor het nieuwe schooljaar bekendmaken om welke dagen het gaat.
Open vanwege toetsen
Voor Eid al-Fitr vrij vragen is best lastig, want de exacte datum van het feest wordt pas kort van tevoren bekendgemaakt. Scholenkoepel Zaam is overigens wel een uitzondering. Weinig scholen kiezen ervoor om te sluiten tijdens het Suikerfeest. Leerlingen kunnen op veel school echter wel vrij krijgen vanwege hun geloof, maar ouders moeten dit wel ruim van tevoren aangeven. Sommige leerlingen zeiden tegen de NOS dat scholen dat niet altijd accepteren en dat ze zich daarom maar ziekgemeld hebben.
Aardrijkskundedocent Hidde Nuijten geeft les op een school in Amsterdam Nieuw-West. Deze school, waar veel islamitische leerlingen les krijgen, is gewoon open. Nuijten had alleen wel één leerling in de klas, de rest had vrij gevraagd.
Scholen in Noord-Brabant hebben minder islamitische leerlingen op school, maar het wordt wel geaccepteerd als de jongeren niet naar de les komen. Voor de leerling is het wel een nadeel, aangezien het Suikerfeest midden in de toetsenweek valt. Die moeten ze op een later moment dan inhalen.
Volgend jaar nog onbekend
Of de leerlingen van scholenkoepel Zaam volgend jaar weer vrij zijn tijdens Eid al-Fitr is nog niet bekend. Ieder jaar wordt er met leerlingen, leraren en ouders besproken welk feest de school gezamenlijk wil vieren. “Dit jaar is er gekozen voor het Suikerfeest, maar volgend jaar kan dat best Goede Vrijdag of Keti Koti zijn”, aldus Van Meulebrouck.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk