Om bij vmbo-leerlingen de basisvaardigheden als rekenen en lezen weer op peil te krijgen, onderzoekt demissionair onderwijsminister Marielle Paul of de onderwijsrichting verlengd kan worden van vier jaar naar vijf jaar. “We moeten het vmbo verbeteren om alle leerlingen dezelfde kansen te geven.” Dat meldt het AD.
Nederlandse leerlingen scoren al jaren slecht op het gebied van lees- en rekenvaardigheden. Het vmbo spant daarbij de kroon. Het ministerie van Onderwijs moet daarom van D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk onderzoeken over men het vmbo kan verlengen van vier jaar naar vijf jaar.
Niveau van leesvaardigheid, rekenen en burgerschap
Bij vmbo-leerlingen daalt het niveau van leesvaardigheid, rekenen en burgerschap het hardst, zo stelt Rooderkerk. Vwo’ers krijgen zes jaar de tijd om deze basisvaardigheden te leren. Vmbo’ers maar vier jaar. Vmbo’ers hebben evenveel recht op goed en lang onderwijs als de rest van de middelbare scholieren.
Voor- en nadelen van een extra jaar
De voor- en nadelen van een extra jaar voor vmbo’ers werden eerder al eens uiteengezet. Tijdens het commissiedebat over het vmbo gaf minister Paul aan de voor en tegens verder uit te werken. Er zitten wel een aantal haken en ogen aan. “Het lerarentekort is een groot probleem. En een jaar extra kost de staat tussen de 850 en 900 miljoen euro. Niet alle leerlingen hebben dat extra jaar nodig”, zegt Paul.
De minister, die in het volgende kabinet de functie van staatssecretaris van Onderwijs vervult, ziet wel iets in het plan om het vmbo met een jaar te verlengen. In het coalitieakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB stond hierover niets. De coalitiepartijen willen juist bezuinigen op onderwijs.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk