Leerlingen en personeel Etty Hillesum Lyceum belaagd door na-apers

Het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer heft na de verstuurde dreigmail veel last gehad van na-apers. Een woordvoerder van de middelbare school zegt dit tegen RTV Oost. Leerlingen en personeel kregen allerlei bedreigingen via social media over zich in, nadat de eerste dreigmail er al uit was gegaan. Het Etty Hillesum Lyceum ontving maandag 30 september een mail waarin werd gedreigd met een schietpartij. De Marke Noord, De Marke Zuid, Arkelstein en Leerroute Het Corberic sloten daarop de deuren. Dat meldt RTV Oost.

Een woordvoerder van de school geeft aan dat de politie dinsdag 1 oktober meerdere dreigberichten heeft binnengekregen. Leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum ontvingen dinsdagmiddag ook weer een dreigmail. De school ziet overigens geen reden om nog langer de deuren te sluiten en gaat woensdag 2 oktober gewoon weer open.

Berichten gedeeld door leerlingen 

Via Snapchat en Instagram gaan schreenshots van berichten rond die mogelijk van de persoon zijn die ook de dreigmail verstuurde. Leerlingen delen de berichten met elkaar, maar ook andere gebruikers zagen deze screenshots.

IS

In een van de berichten lijkt het erop dat de aanslag vanaf terreurgroepering Islamitische Staat (IS) komt. Er staat dat alle niet-moslims een pijnlijke dood tegemoet gaan en dat iedereen wordt afgeslacht. In een ander bericht staat de naam van de PKK.

Veiligheidsmaatregelen 

Het Etty Hillesum Lyceum heeft hierover nauw contact met de politie. De scholen mogen op woensdag 2 oktober gewoon weer open. Voor de leerlingen en de medewerkers zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen in het leven geroepen. Zo zal de eerste les op school een mentoruur zijn. Leerlingen wordt gevraagd hoe ze zich voelen na wat er allemaal gebeurd is en er wordt uitleg gegeven over de strafbaarheid van online dreigen. Medewerkers van de school krijgen ’s ochtends eerst meer informatie.

'Stop met het verspreiden van dreigberichten' 

Een woordvoerder van de school roept iedereen op om te stoppen met het verspreiden van de berichten. Mocht je wel een dreigement ontvangen of een dreigbericht online zien wordt aangeraden om contact te zoeken met de politie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk