Free Future College staat in het teken van tachtig jaar vrijheid

In het Free Future College staat de waarde van vrijheid, ten opzichte van onvrijheid centraal. Van 14 tot en met 17 oktober zijn er colleges in het Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen. Overdag is er een programma voor leerlingen van middelbare scholen. Bij de avondcolleges is iedereen welkom. Dat meldt de provincie Gelderland. 

Wereldwijd staan vrijheid en democratie (opnieuw) onder druk. Als provincie vinden we het belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor vrijheid. Daar willen we jongeren en huidige generaties bewust van maken. Inspirerende sprekers gaan tijdens het Free Future College in op de ontwikkelingen en spanningen in de wereld. Ook de Tweede Wereldoorlog komt aan bod, om een brug te slaan tussen het heden en de toekomst. 

Dit project ondersteunen we met een subsidie van 241.183 euro, omdat dit bijdraagt aan de waarde van vrijheid met een afwisselend programma. Het is 1 van de grote evenementen onder het Gelderse programma ‘80 jaar Vrijheid’.

Vrijheid vieren en onvrijheid herdenken 

Het centrale thema van het Free Future College is: vrijheid ten opzichte van onvrijheid. Leerlingen van verschillende middelbare scholen uit heel Gelderland komen bij elkaar om vrijheid te vieren en onvrijheid te herdenken. Voor de scholieren zijn interessante workshops te volgen:

  • zoals het maken van nep nieuws;
  • in gesprek met de 11e Luchtmobiele Brigade;
  • schrijven van poëzie en rap over vrijheid;
  • opdrachten uitvoeren in de schuilkelders van Brakkestein;in gesprek met de 11e Luchtmobiele Brigade;
  • in gesprek met een vluchteling.

Het avondprogramma van Free Future biedt interessante en actuele lezingen voor iedereen. Elke avond staat er een andere spreker op het podium: historicus Ivo van de Wijdeven, oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, hoogleraar Remco Breuker en Moskou-verslaggever Eva Cukier. Ze staan stil bij de oorlogen in Europa, de groeiende invloed van Noord-Korea op het wereldtoneel én de gevolgen van oorlog en conflict op onze samenleving. Kaartjes voor een avondcollege kosten 4,50 euro inclusief drankje: bestel en bekijk het programma.

Door: Nationale Onderwijsgids