Limburg heeft over tien jaar nog te weinig leraren, maar meer dan andere provincies

Het lerarentekort zal over tien jaar nog steeds aanwezig zijn in de provincie Limburg. Maar de tekorten in de rest van Nederland zullen hoger zijn dan in Limburg zelf. Deze verwachting gaat over de tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat meldt L1.

In het basisonderwijs loopt het tekort in Noord-Limburg op naar 3,2 procent, in Midden-Limburg naar 3,1 procent en in Zuid-Limburg naar 2,9 procent. Volgens ambtenaren van het ministerie van Onderwijs dalen de tekorten eerst en stijgen daarna tot boven het niveau van 2024. Het aantal leerlingen neemt in de komende jaren alleen maar toe, terwijl er een groot deel van de leraren en schoolleiders met pensioen gaan.

Meer banen in het voortgezet onderwijs 

Binnen het voortgezet onderwijs komen er in Limburg meer banen vrij dan in het basisonderwijs. Het lerarentekort zal harder stijgen. 5,3 procent in Noord-Limburg, 4,3 procent in Midden-Limburg en 4,2 procent in Zuid-Limburg. Het aantal leerlingen wordt minder, maar het zal lastiger worden om leraren te vinden voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica, Nederlands, Duits, Frans en klassieke talen. Dat zijn nu juist de vakken waar al een tekort aan leraren is.

Tekorten in het onderwijs 

Het basisonderwijs heeft op dit moment een tekort van 7700 voltijdsbanen. Dat zijn er 2100 minder dan in 2023. Het voortgezet onderwijs is stabiel gebleven met een tekort van rond de 3800 voltijdsbanen. Het lerarentekort bedraagt zo’n 8 procent in het basisonderwijs en zo’n 5 procent in het voortgezet onderwijs.

Nationaal Plan Onderwijs 

Het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren miljarden uitgegeven aan het Nationaal Plan Onderwijs. Leerlingen die achterstanden hadden opgelopen tijdens de coronapandemie konden met dit programma geholpen worden. Scholen konden met het geld tijdelijk extra personeel aannemen. Het lerarentekort neemt nu tijdelijk af omdat het extra personeel nu weer op zoek gaat naar nieuw werk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk