Scholieren melden zich de afgelopen weken bij de politie vanwege afpersingsberichten op Snapchat. Specifieke groepen jongeren ontvangen de dreigberichten, met soms ook persoonlijke details van de slachtoffers erin. Cyberexpert Mary-Jo de Leeuw geeft aan dat de dreigberichten niet per se van bekenden hoeven te komen. Dat meldt NH Nieuws.
Omdat het onderzoek nog bezig is, wil de politie geen informatie geven over de inhoud van de dreigberichten. Jongeren worden op Snapchat benaderd met een verhaal dat zij een ‘boete’ van honderden euro’s moeten betalen. Daarbij wordt ook gedreigd met geweld tegen familieleden of tegen de slachtoffers zelf. Vooral jongeren uit Amsterdam Zuid worden benaderd.
Snapchat
Via Snapchat, een populair medium onder tieners, worden de berichten verspreid. De foto’s blijven een dag of zelfs enkele seconden zichtbaar. Het medium is zeer handig om kinderen mee te bereiken, aldus criminoloog Jasper van der Kemp.
Alles staat op sociale media
Op dit moment onderzoekt de politie of de dader(s) dicht bij de slachtoffers staan. Daarbij kan het gaan om een medescholier of iemand die veel informatie heeft over de slachtoffers. Volgens De Leeuw hoeft dat niet het geval te zijn. “Dit is een doelgroep die alles op sociale media gooit. Leerlingen van scholen in Amsterdam-Zuid kan je ook heel makkelijk op Google vinden. Je hoeft dus geen detective te zijn om iemand online te vinden”, aldus De Leeuw.
Als de slachtoffers namen van andere jongeren doorsturen, kunnen ze ‘korting’ krijgen op hun boete. Daardoor worden de gegevens van jongeren razendsnel via Snapchat verspreid. “Wij wonen in Den Haag, maar mijn zoon zit in een Snapchatgroep met jongeren uit Amsterdam-Zuid die elkaar kennen van de zeilschool. Dit verspreidt zich razendsnel”, aldus De Leeuw.
Tips om bedreiging te voorkomen
Mensen blokkeren of niet toevoegen is de enige manier om een bedreiging te voorkomen. De Leeuw snapt niet dat jongeren onbekenden zo gemakkelijk toevoegen. Ze adviseert de jongeren dan ook om te blokkeren, nooit de boete te betalen en vrienden te informeren over wat er gebeurd is.
Melding doen bij de politie
Scholieren moeten meldingen blijven doen bij de politie en uiteindelijk ook aangifte gaan doen. Ook wordt er van de scholieren gevraag om foto’s te maken van de berichten met een andere telefoon, want dan kan de politie de afzender van het bericht zien.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk