Een kwart van de scholen in het primair, secundair en middelbaar beroepsonderwijs in Nederland heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet om de gezondheid op school te verbeteren. Vanuit het programma #Jeugdimpuls kregen 696 scholen advies-op-maat, 650 scholen kregen een geldbedrag toegekend en 1677 gezondheidsactiviteiten werden ondersteund. Dit meldt het RIVM.
Op maandag heeft het RIVM het rapport 'de opbrengsten van de #Jeugdimpuls' aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aangeboden. Het programma #Jeugdimpuls is georganiseerd door het RIVM Centrum Gezond Leven en de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl. In het programma kunnen scholen een aanvraag inleveren voor extra ondersteuning om te werken aan een gezonde leefstijl. Er werd de scholen drie soorten ondersteuning geboden: advies-op-maat betekende dat de school begeleiding kreeg van een Gezonde School-adviseur (een professional uit de gezondheidsbevorderingbranche). Daarnaast kon een school extra ondersteuning bij Gezonde School-activiteiten of lespakketten krijgen. Dit hield in dat er een financiële bijdrage of gratis deskundige begeleiding geleverd werd. Ook konden de scholen een vergoeding krijgen voor de inzet van eigen personeel.
In de afgelopen twee jaar deed in totaal 22 procent van alle basisscholen en 29 procent van alle middelbare scholen mee aan het programma. Daarnaast vroegen ook nog 64 mbo-locaties ondersteuning aan. 696 scholen kregen advies-op-maat, 650 scholen kregen een geldbedrag en er werden in totaal 1677 gezondheidsactiviteiten van scholen gesteund binnen het programma. #Jeugdimpuls werd in thema's aangeboden. Met name de thema's voeding, bewegen, relaties en seksualiteit, en sociaal-emotionele ontwikkeling met de focus op gewenst gedrag, pesten en weerbaarheid waren populair.
© Nationale Onderwijsgids