Normal_speciaal_passend_onderwijs_leerling_kind

Uit de zevende voortgangsrapportage passend onderwijs blijkt dat het eerste jaar passend onderwijs goed is verlopen. Veel samenwerkingsverbanden hebben de procedures op papier nu in orde. Nu is het de uitdaging om met deze procedures maatwerk te bieden voor leerlingen. De komende periode staat dan ook in het teken van het doorontwikkelen van passend onderwijs. Dat meldt Passend Onderwijs.

Het verminderen van het aantal thuiszitters is een belangrijk doel van passend onderwijs. Nu onderwijs en gemeenten beter registreren welke leerlingen niet naar school gaan, komen de thuiszittende leerlingen steeds beter in beeld. Ook worden er nu beter afspraken gemaakt over hoe ze voor alle leerlingen een passende plek kunnen vinden.

In het voorjaar kwamen leerlingen met een ernstig meervoudige beperking (emb-leerlingen) veel in het nieuws. Er zijn nu maatregelen genomen om de knelpunten op te lossen voor deze leerlingen. Zo is er onder andere een regeling gemaakt voor aanvullende bekostiging. Ook kunnen ouders en scholen een beroep doen op onderwijszorgconsulenten wanneer er onenigheid is tussen de twee partijen.

Scholen, ouders en samenwerkingsverbanden blijken nog niet altijd de ruimte te gebruiken die de nieuwe wetgeving biedt. In het plan van aanpak 2014-2020 staat dat het ministerie van Onderwijs en de onderwijsorganisaties partijen in het onderwijsveld hierbij zullen stimuleren. De voortgangsrapportage is aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.

© Nationale Onderwijsgids