Afgelopen week zette het Candea College uit Duiven haar wens om pesten te voorkomen om in actie. De school had een primeur en kon al voor de officiële release aan de slag met het spel WeFace.it van uitgeverij Graviant. Door dit spel leren scholieren elkaar goed kennen, wat een positieve invloed heeft op de groepsvorming en daarmee de kans op pesten verkleint. Op 2 november volgt de officiële presentatie van het spel. Dit meldt Graviant.
Het Candea College had de primeur en heeft het spel gespeeld met alle brugklassers tijdens een themaweek. Ieder jaar houden de brugklassers zich bezig met het thema ‘Omgaan met elkaar en andere culturen’. Tijdens deze week wordt ook het thema pesten onder de aandacht gebracht en werd het spel WeFace.it ingezet om pesten te voorkomen. Leerlingen en docenten waren enthousiast over het spel. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn, deel uitmaken van een groep en kwaliteiten bezitten om trots op te zijn, wordt pesten als een bewuste of onbewuste strategie steeds minder vaak ingezet in de klas, op het schoolplein of daarbuiten.
Jennifer Delano – ervaringsdeskundige en ambassadrice van WeFace.it – legt uit: “Pesten doen mensen omdat ze elkaar niet kennen en zichzelf niet in de ander herkennen. De spelers van WeFace.it worden op een speelse manier uitgedaagd om ingewikkelde, maar vaak voorkomende mededelingen aan elkaar te doen. Doordat de groep hierop reageert, is direct duidelijk welke omgangsnormen binnen deze groep geaccepteerd worden en goed voelen. Hierdoor is de kans groot dat de groepscohesie toeneemt en dat een groep zichzelf ook echt als een groep gaat zien. Een groepsgenoot pest je niet. Het spel is een manier om concreet stappen te zetten tegen pesten.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Ik zou zo graag willen dat zoiets zou werken. Helaas ligt de oorzaak van pesten niet in het gebrek aan vriendschappelijk gedrag. Immers, in de groepen voorafgaand aan het pesten waren alle kinderen al lief tegen elkaar. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dit hier opnieuw een methode is bedacht op basis van symptoombestrijding.