Adjunct-directeur Transport en Logistiek Nederland (TLN) Leon Ceelen en directeur Beleid SBB Gerrit Veneboer hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het gebruik van het Boris Praktijkloket door de sector Transport en logistiek. De aanpak heeft tot doel om leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs voor langere tijd te begeleiden in hun stage totdat zij op hun niveau klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dit meldt Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
NOG
Boris Praktijkloket voor leerlingen speciaal onderwijs bij steeds meer bedrijven
-Bij erkende Borisleerbedrijven lopen leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs gedurende langere tijd stage. Het bedrijf begeleidt hen op de werkvloer naar werk naar vermogen. Dit gaat naar eigen niveau en eigen tempo.
Via het Boris Praktijkloket van SBB kunnen scholen voor hun leerlingen een praktijkverklaring aanvragen voor de opgedane vaardigheden. In Transport en logistiek geldt dit voor de volgende opleidingen: assistent logistiek, Aviation Operations Officer, chauffeur wegvervoer, logistiek medewerker, logistiek supervisor, logistiek teamleider, luchtvrachtspecialist, Manager Transport en Logistiek, parts-/baliemedewerker en planner wegtransport.
Deelnemende brancheorganisaties erkennen de praktijkverklaringen als bewijs van vakbekwaamheid. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst geldt dat nu ook voor werkgeversorganisatie TLN. Begin november heeft de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De opleiding woonhulp gehandicaptenzorg is nu opgenomen in het Praktijkloket. Scholen kunnen voor jongeren die met huishoudelijke activiteiten aan de slag gaan in de zorgcentra daarvoor een praktijkverklaring krijgen.
Elk jaar komen 10.000 leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs op de arbeidsmarkt. Deze jongeren kunnen niet altijd een mbo-diploma halen, maar kunnen bij erkende leerbedrijven wel praktijkverklaringen krijgen voor specifieke werkprocessen. Daardoor krijgen ook deze jongeren kansen op de arbeidsmarkt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids