Vorige week vond de expertmeeting Zorg/onderwijs plaats, georganiseerd door de WEC-raad en de VGN.
De WEC-raad en de VGN werken samen in een lobby, waar ook de BOSK en Platform VG bij betrokken zijn, voor:
* samenhangende zorg en onderwijs voor ernstig meervoudig of complex gehandicapte kinderen door meer samenhang en afstemming tussen gehandicaptenzorg (Kinderdagcentra) en speciaal onderwijs;
* verbetering van de ondersteuning van de ouders van deze kinderen en
* adequate en structurele financiering om dit te kunnen realiseren.
Sinds de invoering van de Wet op de Leerlinggebonden Financiering in 2003 hebben ook kinderen met een ernstig meervoudige beperking recht op onderwijs. Lange tijd werden deze kinderen opgevangen in Kinderdagcentra. Dat kan nu nog steeds maar alleen als een leerplichtontheffing is verleend.
Tegenwoordig gaan steeds meer kinderen met een ernstig meervoudige beperking naar het speciaal onderwijs. Er zijn allerlei samenwerkingsvormen tussen het speciaal onderwijs en KDC’s (kinderdagcentra) ontstaan, waarin speciale zorg/onderwijs arrangementen worden uitgeprobeerd. Probleemloos verloopt dat nog niet. Er zijn nog aanzienlijke problemen om een verantwoord onderwijs/zorgaanbod te kunnen doen.
De samenwerking tussen onderwijs en zorg verloopt nogal verschillend. Ook is er sprake van ongelijkheid bij het uitvoeren van wettelijke voorschriften voor kinderen die naar een KDC gaan of naar een speciale school.
Een werkgroep heeft onderzoek gedaan en de problemen in kaart gebracht en aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen zijn besproken in de expertmeeting.
* Het rapport kunt u hier lezen.
Afgesproken is dat de aanwezige organisaties, inclusief de ministeries van OCW en VWS, gaan samenwerken. Het streven is een kwalitatief goede inhoudelijke basis voor onderwijs/zorg en vervolgens naar betere samenwerking tussen onderwijs en zorg en financiering.