Nog altijd verwarring over opening speciaal onderwijs tijdens lockdown

De scholen zijn al ruim een maand gesloten wegens de nieuwe lockdown, maar er bestaat nog altijd verwarring over de uitzonderingspositie van het speciaal onderwijs. Hoewel sommige speciaal onderwijs-scholen volledig open zijn, zijn anderen overgestapt op thuisonderwijs met noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. Door deze onduidelijkheid zitten veel kwetsbare kinderen toch thuis. Dit meldt De Volkskrant.

Het Outbreak Management Team (OMT) is van mening dat er tijdens de lockdown toch te veel kwetsbare kinderen thuiszitten, en vooral kinderen uit het speciaal onderwijs. Daarom heeft het OMT afgelopen zaterdag aan het kabinet geadviseerd om alle scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs te openen. Voorstanders van deze opening zijn namelijk van mening kinderen in het speciaal onderwijs per definitie kwetsbaar zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs heeft aangegeven dat op verzoek van de sector zelf niet wordt overgegaan tot het verplicht openen van de scholen. Dat betekent dat het er voorlopig bij blijft dat speciaal onderwijs volledig open ‘mag’.

Onduidelijkheid

Onder ouders zorgt dit echter voor onduidelijkheid, aangezien zij zien dat sommige scholen voor speciaal onderwijs wel volledig open zijn en andere niet. Belangenvereniging Ouders & Onderwijs krijgt dan ook veel berichten van ouders die niet snappen waarom hun kind niet naar school kan. “Het gaat om kinderen die overduidelijk kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze een zware handicap hebben”, aldus directeur Lobke Vlaming. “Deze kinderen zijn vaak niet in staat online onderwijs te volgen.”

Personeel

Volgens Wim Ludeke, voorzitter van de belangenvereniging van scholen in het speciaal onderwijs, is het belangrijk dat scholen zelf kunnen beslissen of ze volledig opengaan of niet. Hij legt uit dat het voor sommige scholen simpelweg niet mogelijk is door de hoeveelheid coronabesmettingen onder het personeel. Bovendien zijn er veel scholen die hun personeel willen beschermen en hen geen risico op besmetting willen laten lopen.

Door: Nationale Onderwijsgids