Het besluit van het kabinet om vanaf 8 februari de basisscholen weer te openen heeft veel stof doen opwaaien. Hoewel er tijdens de lockdown veel aandacht was voor de negatieve impact van de schoolsluiting op kinderen, vinden veel partijen het nog niet veilig genoeg om de scholen alweer te openen, of in ieder geval niet op de manier zoals het kabinet heeft aangekondigd. Er klinken veel bezwaren vanuit meerdere hoeken en het kan lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. Wij zetten alles voor je op een rijtje.
De belangrijkste reden waarom de scholen weer open kunnen is volgens het Outbreak Management Team (OMT) dat kinderen nog altijd, ook voor de Britse variant, weinig bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Veel leraren hebben echter het gevoel dat zij in deze overweging worden vergeten. De bezwaren tegen de heropening kunnen dan ook simpel worden samengevat: men vreest voor de veiligheid van leraren en is bang dat de heropening leidt tot veel lokale uitbraken, waardoor scholen misschien opnieuw moeten sluiten
Geen voorrang bij vaccinatie
Minister Slob (Onderwijs) heeft aangegeven dat leraren geen voorrang zullen krijgen bij het vaccineren tegen het coronavirus omdat dit ten koste zou gaan van het vaccineren van mensen in de risicogroep. Vakbond CNV eist echter dat er voor de scholen open gaan “harde en concrete toezeggingen” komen dat leraren wel met voorrang gevaccineerd kunnen worden. Een groep leraren lanceerde afgelopen weekend een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel gevaccineerd is. Op dinsdag was deze petitie al 25.000 keer ondertekend.
Mutaties van het coronavirus
Virusexperts pleiten ervoor om te wachten met het heropenen van de scholen tot na de krokusvakantie aangezien ze waarnemen dat de Britse variant van het coronavirus harder oprukt dan eerder werd gedacht. Volgens viroloog Chantal Reusken van het RIVM is er “geen twijfel” dat deze variant van het virus voor een nieuwe besmettingsgolf gaat zorgen. Het uitstellen van de heropening van de scholen tot na de krokusvakantie zou voor iets meer tijd zorgen om te zien hoe de verspreiding van de Britse variant zich ontwikkelt. Ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn reden om voorzichtig te zijn, aldus de experts.
Veel onduidelijkheid
De PO-Raad heeft basisscholen deze week opgeroepen om nog even te wachten met het organiseren van de heropening tot er meer bekend is over de extra maatregelen die getroffen zullen worden. Momenteel is er nog weinig bekend over wat deze maatregelen zullen inhouden en de PO-Raad heeft “veel vragen over hoe een heropening veilig, verantwoord en uitvoerbaar kan.” De PO-Raad hoopt op korte termijn van het kabinet te horen welke maatregelen er getroffen zullen worden. Al wel bekend is dat er sneltests ingezet gaan worden in het basisonderwijs en dat bij een besmetting de hele klas verplicht vijf dagen in quarantaine moet.
Angst voor knipperlichteffect
Onder veel leraren en andere partijen heerst de angst dat er een knipperlichteffect ontstaat: ze gaan open, maar als na een paar weken weer blijkt dat de besmettingen te hard stijgen moeten ze weer dicht. Volgens deze partijen is het verstandiger om nog een paar weken te wachten met de opening. Op die manier is er meer zekerheid dat de scholen ook daadwerkelijk open kunnen blijven. Dit voorkomt ook verwarring bij de kinderen, die dan weer wel en dan weer niet naar school kunnen.
Wat vind jij van de heropening van de basisscholen? Praat mee op onze Facebookpagina!
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: ANP, Volkskrant