Het ministerie van Onderwijs is gestart met een pilot waarbij in het basisonderwijs en het speciaal (basis)onderwijs preventief gebruik wordt gemaakt van sneltesten. Door onderwijspersoneel zonder klachten preventief te testen op corona moeten uitbraken vroegtijdig gesignaleerd en geïsoleerd kunnen worden, om zo het onderwijs zo goed mogelijk door te kunnen laten gaan. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Door het op tijd signaleren van een coronabesmetting hoeven minder vaak hele klassen in quarantaine of zelfs hele schoollocaties gesloten te worden. Op die manier hoopt het ministerie dat het onderwijs op een verantwoorde manier door kan gaan. Uit een ledenpeiling van de AVS blijkt dat 90 procent van de schoolleiders voorstander is van het preventief testen zonder klachten.
De pilots worden in totaal op 60 scholen in Nederland gestart en richten zich op het preventief asymptomatisch testen van onderwijspersoneel. Concreet houdt dat in dat personeel zich twee keer per week uit voorzorg kan laten testen. Voor mensen die wél klachten hebben of in contact zijn geweest met een besmet persoon geldt dat zij zich moeten laten testen in een teststraat van de GGD.
Door: Nationale Onderwijsgids