Week 32: 13.000 schoolspullenpassen en geen 1,5 meter in hoger onderwijs

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Alle huishoudens krijgen zelftests om preventief te testen voor werk of school

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. 
 

Dinsdag: Landelijke Studentenvakbond opent Meldpunt Corona-compensatie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) lanceert een meldpunt over de corona-compensatie voor studenten. Veel studenten hebben door de coronacrisis studievertraging opgelopen. Studenten die voor 31 augustus afstuderen krijgen daarom een compensatie van 535 euro. Studenten die na 31 augustus afstuderen krijgen geen 535 euro compensatie, maar alleen een halvering van het collegegeld voor de maanden die ze in het nieuwe studiejaar studeren. Dat is niet eerlijk, vindt de LSVb.
 

Woensdag: Armoedefonds deelt ruim 13.000 schoolspullenpassen uit

Stichting Armoedefonds heeft dit jaar ruim 13.000 schoolspullenpassen uitgedeeld. Daarmee kunnen kinderen voor vijftig euro aan schoolspullen kopen voor het nieuwe schooljaar, zoals een agenda, schriften of gymspullen. Het Armoedefonds zag het aantal aanvragen voor de schoolspullenpas de afgelopen jaren sterk stijgen. Waar het er vorig jaar ongeveer 14.000 waren, kregen in 2019 nog 5672 kinderen een pas. Dit jaar waren er ruim 16.000 aanvragen.
 

Donderdag: Belangrijke reden voor uitval onder studenten is het online onderwijs

Jaarlijks valt een op de drie eerstejaarsstudenten uit of switcht van studie. Dat kost de samenleving veel geld. De studiekeuzecheck, die is ingevoerd om uitval en switchen te voorkomen, werkt niet, vinden eerstejaarsstudenten. Als belangrijke redenen om te stoppen of switchen in het afgelopen jaar noemt 85 procent van de uitvallende eerstejaars het online onderwijs door corona.
 

Vrijdag: Mbo en hoger onderwijs mag 'zonder 1,5 meter' open in nieuw collegejaar

Het kabinet streeft ernaar dat het mbo, hogescholen en universiteiten aan het begin van het volgende collegejaar open kunnen zonder dat er 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. Vrijdag praat het kabinet hierover tijdens een coronaoverleg. Mogelijk komen er nog aanvullende maatregelen, zoals een maximale groepsgrootte in collegezalen. Gedacht wordt aan maximaal 75 mensen per zaal. Ook gaan er mogelijk voorwaarden gelden wat betreft ventilatie. Wat voor gevolgen het besluit heeft voor de introductieweken, is niet bekend.
 
Door: Nationale Onderwijsgids