Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
NOG
Week 34: Geld voor leraren op achterstandsscholen en school creëert megaklas
-Matt Cornell, docent literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), neemt ontslag omdat hij de versoepeling van de coronaregels op de universiteiten onverantwoord vindt. "Alleen zij die volledig gevaccineerd zijn zouden welkom moeten zijn op de campus.”De UvA heeft voor het komende collegejaar een paar regels ingesteld. Zo moeten mensen binnen een mondkapje dragen, tenzij ze zitten tijdens de les, en zijn er looproutes door de gebouwen. Cornell noemt zulke maatregelen "hygiënetheater" en "een grap".
Leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee schooljaren een toelage van gemiddeld 8 procent van hun loon. Dit maakt het aantrekkelijker om op deze scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs te (blijven) werken. Het gaat om scholen die te maken hebben met veel uitdagende leerlingen en een extra groot risico op achterstanden, zo’n 15 procent van alle schoolvestigingen (ruim 1300 vestigingen).
Basisschool de Boeier uit Lelystad heeft een muur neergehaald tussen twee lokalen zodat de 2 klassen van 52 leerlingen uit groep 8 gezamenlijk les krijgen in een megaklas. De basisschool had op korte termijn geen andere oplossing voor handen. Een sollicitant die was aangenomen, zegde op het laatste moment af en er waren geen andere kandidaten, laat staan andere docenten beschikbaar.
Een dansschoolhouder in Groningen wordt verdacht van meerdere zedenmisdrijven. De 38-jarige dansdocent Khalid A. zou sinds 2015 dertien leerlingen hebben verkracht of aangerand, of pogingen daartoe hebben gedaan. Het betreft vooral minderjarige leerlingen, maar ook enkele docenten. Sommige pupillen zouden meerdere keren zijn misbruikt.
Het tekort aan woningen voor studenten zal in het studiejaar 2024/2025 zijn opgelopen tot 50.000, schat het kenniscentrum over studentenhuisvesting Kences. Tot die tijd worden er volgens de planning 18.000 nieuwe studentenwoningen gebouwd en alleen als dat lukt zal het tekort niet verder oplopen. "De druk neemt enorm toe komende jaren. Dat is een heel groot probleem."
Door: Nationale Onderwijsgids