Afgelopen weekend startte de campagne ‘Schoolkosten: wie betaalt wat?’ van Stichting Ouders & Onderwijs. Het consumentenprogramma ‘Kassa’ gaf hiervoor het startschot. Veel ouders vragen zich af: wie moet deze kosten betalen? Welke schoolkosten zijn voor de school en welke voor ouders? Waarom loopt de hoogte van de ouderbijdrage zo uiteen op de verschillende scholen? En hoe vrijwillig is die ouderbijdrage eigenlijk? Dit meldt Ouders & Onderwijs.
NOG
Ouders & Onderwijs start campagne 'Schoolkosten: wie betaalt wat?'
-Aanleiding van de campagne is een wetswijziging per 1 augustus. Kinderen mogen niet meer worden uitgesloten van activiteiten, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. En dat is een goede zaak. Met de nieuwe wet mogen alle kinderen namelijk meedoen en wordt niemand meer uitgesloten van schoolreisjes en andere activiteiten.
Maar hoe zit het eigenlijk met de overige schoolkosten? Zijn deze verplicht of vrijwillig? En wat mag een school allemaal in rekening brengen bij ouders? Veel ouders krijgen jaarlijkse een flinke nota op de mat met allerlei schoolkosten. Daarnaast wordt vaak nog verwacht dat ouders een laptop, woordenboeken en allerlei materialen aanschaffen.
De aftrap van de campagne was in het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) op zaterdagavond 28 augustus om 19:05 uur op NPO1. Hierin werden ouders opgeroepen om mee te doen aan een onderzoek over schoolkosten waarin zij kunnen aangeven hoeveel geld zij kwijt zijn aan school, waarvoor zij betalen en wat zij daarvan vinden. De resultaten worden eind september te publiceren en worden gebruikt om de discussie hierover aan te zwengelen met de politiek en de onderwijssector.
Door: Nationale Onderwijsgids