De democratische school DOE040 doet het goed en wil daarom graag uitbreiden met een tweede vestiging in de regio. Op het moment zijn ze nog druk aan het zoeken. Dit meldt ED.
De school is samen met gemeenten en verschillende vastgoedbeheerders op zoek naar een passend stuk grond of locatie. De huidige locatie heeft plek voor 125 leerlingen, waarbij nog 87 potentiële leerlingen op de wachtlijst staan.
Volgens DOE040 is deze plek niet geschikt om verder uit te breiden, omdat zij ‘een veilige community wil blijven bieden aan haar leerlingen’. Directeur Jacqueline van Ewijk zegt dat “dit alleen kan als de groepen niet te groot worden.” Volgens haar is het steeds groeiende aantal leerlingen het bewijs dat ouders en kinderen op zoek zijn naar ‘alternatieven voor het klassieke onderwijsmodel’.
Passende educatie
De Veldhovense school geeft, in tegenstelling tot reguliere scholen, geen klassikaal les. De leerlingen, variërend van 4 tot en met 21 jaar en met verschillende schoolniveaus, krijgen de vrijheid om een passend curriculum te volgen.
Van Ewijk weet mogelijk waar de exponentiele groei vandaan komt. “Sommige ouders schrokken tijdens de coronatijd, toen hun kinderen thuis schoolwerk moesten doen, hoeveel leerstof hun kinderen in korte tijd moesten verwerken. Die wilden een andere onderwijsvorm voor hun kind.” Zo vertelt ze dat de open dag anderhalf jaar geleden drukbezocht was.
Locatie
In de nieuwe locatie moet er ruimte komen voor bijvoorbeeld een atelier, keuken, werkruimte en speellokaal. De directeur heeft geen voorkeur voor een specifieke gemeente voor de tweede locatie. “We willen een locatie in de regio binnen een halfuur van een station, zodat ook kinderen van verder weg naar de school kunnen.”
Van Ewijk heeft nog plannen om nog verder door te groeien. “We willen er zoveel opzetten als maar kan.” De school krijgt geen financiële steun van de Rijksoverheid. In de regels voor een mogelijke subsidie staat namelijk dat een eindtoets afnemen bij leerlingen verplicht is, wat DOE040 niet wil doen. “Als ze willen kunnen ze wel een staatsexamen afleggen.”
Ouders betalen een bijdrage om de school op deze manier te bekostigen. Ook krijgen zij schenkingen van een vriendenstichting. “We hopen dat er ondernemers of organisaties zijn die een deel van de nieuwe locatie willen financieren. We kunnen een nette huurprijs betalen, maar niet helemaal marktconform.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch