Multifunctioneel schoolgebouw op Urk inclusief snoezelruimte en kinderboerderij

Er moet een brede school komen in 2026 op het nu nog kale terrein in de Zeeheldenwijk op Urk. Een basisschool, kinderopvang, speciaal onderwijs en een naschoolse opvang moeten in het gebouw terechtkomen. Het schoolgebouw wordt dan ook multifunctioneel genoemd. Dat meldt Omroep Flevoland.

Lessen als rekenen en taal worden er gegeven, dat is heel normaal voor een school. Maar er zijn ook stilteruimtes en er is een speciale snoezelruimte om te ontprikkelen. Deze ruimte is voor kinderen die speciaal onderwijs volgen, maar uiteindelijk voor de hele school toegankelijk.

Ruth Koffeman van Schoolvereniging Rehoboth legt uit dat het fijn is om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. “We denken nu al goed na over dat we dit straks samen gaan doen.”

Speciaal onderwijs nu nog in Emmeloord 

Kinderen die op Urk wonen en naar het speciaal onderwijs gaan moeten nu vaak met een busje naar Emmeloord. Dat is in 2026 niet meer nodig. Gretha Bennik van de Zonnebloemschool is daar opgelucht over. “Een kind groeit op in dit dorp, dus ze willen ook bij het dorp horen in plaats van iedere keer op en neer naar Emmeloord.”

Kinderopvang ook in het gebouw 

Kinderen van nul tot en met twaalf jaar kunnen vanaf 2026 terecht in het gebouw. Op dit moment zit de kinderopvang nog aan de ene kant van het dorp en de school aan de andere kant. “Straks heeft men al zicht op het kind als het nog maar naar de kinderopvang gaat.”

In het gebouw is plaats voor achttien basisschoolgroepen en de peuterspeelzaal krijgt zes lokalen. Speciaal onderwijs kan vier groepen huisvesten en er is dus plek voor een kinderdagverblijf. De kinderopvang zal ook veel plezier bleven aan de nieuwe kinderboerderij die naast het gebouw komt te staan, zo stelt Rianne de Graaf van Stichting Kinderopvang Urk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk