Nieuwe regel leerlingenvervoer Doesburg zorgt voor veel onrust

Twee dagen per week je kind met een beperking zelf naar school brengen en halen. Aankomend schooljaar staat dat de ouders van kinderen in Doesburg te wachten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Meerdere politieke partijen in de gemeenteraad van Doesburg zeggen dat de nieuwe regel geldt voor één dag per week. Maar wethouder Bart Elbers zegt dat de nieuwe regel geldt per ouder. Dat houdt in dat ouders twee dagen per week zelf hun kind moeten brengen en halen. Volgens Elbers staat dit zwart op wit. Met deze uitspraak is er veel onrust ontstaan over de nieuwe spelregels voor het leerlingenvervoer. Sommige ouders geven aan dat ze hun kind nu noodgedwongen een dag thuishouden van school.

Eén dag per week is geen probleem

Zo ook Tessa de Leur. Het is geen enkel probleem dat ze haar dochter Merle één dag per week naar het speciaal voortgezet onderwijs in Arnhem brengt vanuit Doesburg. Merle van 17 kan niet alleen naar school en ook niet zelf met de bus.

Maar met twee ouders is het gezin verplicht om hun kind twee dagen per wek naar school te brengen en ook weer op te halen. Dat gaat Tessa en haar man niet lukken. De instantie die dit regelt heeft nu gevraagd naar bewijzen waarom dit niet gaat lukken, aldus De Leur.

Twee dagen per week 

Volgens wethouder Elbers staat het duidelijk op papier. “Bij een eerste kind dat met speciaal vervoer naar school wordt gebracht, vragen wij met ingang van het nieuwe schooljaar dat elke ouder een dag haalt en brengt. Dat is dus twee dagen per week.”

Minder chauffeurs 

Deze veranderingen binnen het leerlingenvervoer zijn noodzakelijk omdat er minder chauffeurs voor handen zijn. Het leerlingenvervoer kost de gemeente Doesburg jaarlijks een half miljoen euro.

Niet naar school 

De politieke partijen die in de gemeenteraad van Doesburg zitten horen dat ouders nu wellicht hun kind een dag per week thuishouden van school. Tijdens de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie wil de SP een motie indienen voor meer helderheid hierover.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk