Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vanaf deze zomer een mbo-diploma niveau 1 tot ervaringsdeskundige halen. Dat kan onder andere op de HAN in Nijmegen. Dat meldt Omroep Gelderland.
Een diploma voor een erkende opleiding halen was voor veel verstandelijk beperkten tot nu toe bijna niet mogelijk, stelt opleidingscoach Tom van den Bos. Een van de ervaringsdeskundigen in opleiding is Jurre. Hij heeft een lichte vorm van autisme, spasmen, een verstandelijke beperking en kokersvisus. Jurre legt uit dat als je twee toiletrollen voor je ogen zet en je zo door de gang gaat lopen, precies ziet wat hij ziet.
Reguliere onderwijs
Volgens Jurre is de opleiding die belangenorganisatie LFB aanbiedt precies goed voor hem. Het ‘gewone’ onderwijs heeft vaak geen plek voor Jurre. “Op de opleiding ziet nu iemand die in zes landen heeft gewoond en al die talen ook spreekt. In het reguliere onderwijs houdt zij het niet vol omdat ze slecht is in plannen.”
Mensen met een beperking in het onderwijs
Jurre en zijn klasgenoten willen graag iets doen voor mensen met een beperking in het onderwijs. De opleiding die Jurre volgt is tenslotte ervaringsdeskundige. Tijdens de opleiding worden de eigen beperkingen ingezet om de toegankelijkheid in de samenleving te verbeteren.
Personeel opleiden
Jurre zou graag personeel opleiden die kan omgaan met een autist die in paniek raakt. “Ook gaan we gemeentes leren hoe ze een brief moeten opstellen die voor iedereen te snappen is.”
Toekomstig zorgpersoneel krijgt op de HAN gastlessen van Jurre. Hij leert ze om te gaan met zijn beperking, autisme. “Uit een boekje kun je wel leren hoe je met een autist moet omgaan. Maar als je nog nooit een autist gesproken hebt en je staat voor het eerst op een woongroep, dan wordt het toch heel anders.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk