Basisscholen hebben toch behoefte aan een telefoonverbod in de klas

Middelbare scholen hebben begin 2024 de mobiele telefoons geweerd uit het klaslokaal. In de klassen op basisscholen mogen de telefoons vanaf deze week niet meer mee. Maar daar waren sowieso al wel minder kinderen die rondliepen met een smartphone. Dat meldt NU.nl.

Leerlingen worden te veel afgeleid door mobieltjes, tablets en ‘slimme telefoons’. Onderwijsminister Mariëlle Paul kwam vorig jaar met de regel dat vanaf schooljaar 2024/2025 die apparaten niet meer welkom zijn in het primair en gespecialiseerd onderwijs.

'Telefoon thuis of in de kluis' 

De basis- en gespecialiseerde scholen volgen daarmee de middelbare scholen op de voet. Het voortgezet onderwijs heeft de regel ‘telefoon thuis of in de kluis’ uitgerold. Leraren zijn daar maar wat blij mee, zo blijkt uit een rondvraag van de Algemene Onderwijsbod. In de klas is er meer rust en zijn kinderen geconcentreerder dan een half jaar geleden.

Niet achterblijven 

Het primair onderwijs kon daarom niet achterblijven terwijl de PO-Raad wat afwachtende was. Waren de afspraken op basisscholen wel nodig? Het primair onderwijs zou namelijk helemaal niet zoveel last hebben van mobiele telefoons.

Geen mobiele telefoons 

De laagste klassen van de basisschool zien vaak geen mobiele telefoons bij hun leerlingen. In de bovenbouw hebben sommige kinderen al wel een smartphone. Met de afspraken die gemaakt zijn is het voor leraren makkelijker om de mobiele telefoons buiten de klas te houden.

Hulpapps 

De Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs staat ook achter de gemaakte afspraken. Alleen hebben veel leerlingen binnen het gespecialiseerd onderwijs een telefoon nodig voor bepaalde hulpapps. Bijvoorbeeld wanneer een leerling zijn medicijnen moet innemen of een app om letters mee groter te maken als je slechtziend bent.

Daarom moeten telefoons wel mogelijk blijven als het voor bepaalde kinderen noodzakelijk is ter ondersteuning. Maar dan moet de telefoon wel echt noodzakelijk zijn in de klas en niet voor ander zaken worden gebruikt.

Geen grote veranderingen verwacht 

Op de scholen worden er niet echt grote veranderingen verwacht. Groep acht telt wel meer kinderen met een telefoon, maar op middelbare scholen zijn daar veel meer van, zo stelt een woordvoerder van Innovo. Dat is een koepelorganisatie met veertig scholen in Zuid- en Midden-Limburg. De scholen maken wel gebruik van de nieuwe regels.

Ook de Almeerse Scholen Groep, met 37 basisscholen en 2 gespecialiseerde scholen, verwacht niet dat het nu opeens anders wordt. De groepen 7 en 8 hebben een bakje staan waar de leerlingen hun telefoon in kunnen leggen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk