Leerlingenvervoer nog steeds niet goed geregeld, leerlingen missen zelfs lessen

In de tweede week van het nieuwe schooljaar gaat het met het leerlingenvervoer nog steeds niet goed. De ene keer komt de taxibus niet opdagen, leerlingen komen te laat op school of ze worden juist te laat van school gehaald. Dat melden de NOS en RTV Utrecht.

Ruud Jaspers uit Maarssen herkent dit probleem. Vlak voordat de tweede schoolweek van start ging, kreeg hij een telefoontje. Zijn 14-jarige zoon werd niet meer van en naar school gebracht. Ze moesten het zelf maar oplossen.

Problemen met het leerlingenvervoer 

Dat gaat minder makkelijk dan gezegd. Ruud en zijn vrouw werken beiden in de zorg. Het wordt wat lastig om operaties uit te stellen omdat we problemen hebben met het leerlingenvervoer, aldus Ruud. “Natuurlijk zouden we graag elke dag ons kind naar school willen brengen, maar dat is gewoon niet mogelijk.”

In de regio Utrecht zijn de problemen met het leerlingenvervoer groot. LUX, een school in het speciaal onderwijs in Utrecht, geeft les aan 120 moeilijk lerende kinderen. Van de ongeveer veertig leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer loopt de helft tegen problemen aan.

Start van lessen 

De lessen starten om 8.30 uur en eindigen om 14.00 uur. Sommige leerlingen zijn pas om 10.45 op school. “De start van het nieuwe schooljaar wordt ook wel de gouden periode genoemd, want dan worden er groepen gevormd. Als de school om 14.00 uur stopt en kinderen ruim twee uur te laat komen, dan missen ze belangrijke lessen”, aldus Varenka Bunt-Schilp, directeur van LUX. Het leerlingenvervoer haalt de kinderen ook later op van school. Personeel moet bij de leerlingen blijven totdat ze opgehaald zijn.

Extra problemen na de zomervakantie 

Lobke Vlaming van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs zegt dat het leerlingenvervoer het hele schooljaar door al problemen veroorzaakt. Na de zomervakantie is het bijna ‘normaal’ dat het leerlingenvervoer extra problemen geeft. Tijdens de zomervakantie wordt er vaker van school gewisseld en ook de gemeentes wisselen regelmatig van vervoerder.

Het chauffeurstekort en het beperkte budget is eigenlijk het grote probleem volgens Ouders & Onderwijs. Vanwege de werktijden en het relatief lage loon is het lastig om voldoende chauffeurs te vinden. Ook zijn het vaak gepensioneerden die nog iets nuttigs willen doen.

Chauffeurstekort 

De gemeente Stichtse Vecht geeft ook aan dat het tekort aan chauffeurs en de veranderingen in roosters en begintijden van scholen het probleem is. Het tekort aan chauffeurs is volgens de gemeente een probleem dat door heel Nederland speelt. Zo’n 170 kinderen uit de Stichtse Vecht maken dagelijks gebruik van het leerlingenvervoer naar school.

Groeiende groep naar het speciaal onderwijs 

Ook al zijn de scholen inmiddels begonnen, voor veertig kinderen is er nog geen vervoer gevonden. Volgens Utrechtse schooldirecteur Bunt-Schilp blijft het probleem nog wel even bestaan. De groep leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaat, groeit namelijk. Als er te weinig chauffeurs voor die groep zijn, dan is het probleem niet snel opgelost. De schooldirecteur heeft ook geen andere oplossing voor handen.

LUX gaat nu wel iets eerder open terwijl de les later start. Zo krijgen de chauffeurs iets meer ruimte. ‘De les start nu om 8.45 uur, maar de deuren gaan om 8.05 uur open. Chauffeurs kunnen dan twee keer heen en weer rijden om leerlingen op te halen.” Docenten moeten dan ook eerder op school aanwezig zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk