Leerling speciaal onderwijs week lang niet opgehaald vanwege verkeerde postcode

Voor de vele problemen binnen het leerlingenvervoer wil de gemeente Vijfheerenlanden snel een oplossing bedenken. Daarbij kijken ze ook naar zichzelf, want iedere keer van vervoerder wisselen is niet altijd de beste oplossing. Dat meldt het AD.

De gemeente Vijfheerenlanden is dit schooljaar opnieuw met een nieuwe leerlingenvervoerder een samenwerking aangegaan. Dico Baars van de ChristenUnie heeft de verhalen van onder andere Marianne Duits uit Leerdam gelezen. Zij is de moeder van de Endrie die verstandelijk en lichamelijk beperkt is. Endrie moet soms twee uur op de taxi wachten voordat ie naar school kan.

Verkeerde postcode 

Of het verhaal van een zestienjarige gehandicapte jongen die maandag 2 september klaarstond om naar school te gaan. De taxibus kwam niet opdagen. Eerst werd er naar de gemeente een belletje gepleegd en vervolgens naar vervoerder Willemsen-de Koning. Daar gaven ze aan dat de leerlingen allemaal waren opgehaald en veilig op school zaten. Echter, de taxichauffeur was bij een ander adres geweest. Hij was niet in Vianen, waar de jongen woont, maar in Leerdam.

De postcode was namelijk verkeerd geregistreerd, maar het adres klopte wel. Met als gevolg dat een leerling boos en gestrest thuis wacht op de taxi en waarbij de spanning alleen maar meer oploopt.

Op kosten van de gemeente met de taxi naar school 

In het systeem van de vervoerder kon de postcode niet worden aangepast. Dat is namelijk een taak van de gemeente, maar die hadden het te druk met andere zaken. Elke dag stond de jongen weer tevergeefs te wachten op de taxibus. Wethouder Kees Bel heeft er toen persoonlijk voor gezorgd dat de jongen met de taxi naar school wordt gebracht zolang de postcode niet op orde is. Dit alles op kosten van de gemeente.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk