Gegevens 1068 kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer gelekt

Van 1068 leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer in de omgeving Amersfoort zijn de persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. De schade valt volgens de gemeente Amersfoort waarschijnlijk mee, aangezien er geen geboortedata en burgerservicenummers in het gehackte systeem stonden. Dat meldt het AD.

Tijdens het aanbestedingsproces voor het leerlingenvervoer in januari van dit jaar is de privé-informatie per ongeluk op straat komen te liggen. De informatie kwam van de website TenderNed, dat is een site met documenten voor inkoopopdrachten van gemeenten voor het leerlingenvervoer.

Informatiegegevens 

Informatie over naar welke school de leerlingen gaan, huisadressen (dus postcodes en huisnummers) en het soort leerlingenvervoer lagen op straat. Op 20 augustus zijn de gegevens verwijderd, maar ze stonden online sinds 10 januari.

De gemeente Amersfoort heeft spijt van het feit dat de informatie op straat lag. “De veiligheid en privacy van de schoolgaande kinderen en hun ouders en/of verzorgers, zijn voor ons van het grootste belang.”

Specifieke gegevens 

Van 384 kinderen uit Amersfoort zijn hele specifieke gegevens naar buiten gebracht. Daarbij moet men denken aan school, onderwijssoort, klantnummers en huisadressen. Van sommige kinderen zijn er bijzondere persoonsgegevens op straat komen te liggen. Daarbij gaat het om informatie over rolstoelvervoer of specifieke schoollocaties voor bijvoorbeeld scholen voor kinderen met een visuele beperking.

Postcodes 

Van leerlingen uit de gemeente Soest zijn alleen de vier cijfers en twee letters van de postcodes op straat komen te liggen. In Soest wordt er alleen gebruik gemaakt van anonieme codes per leerling. Dat geldt ook voor de gemeentes Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk