Vastlopen in het onderwijs, leraren die de druk niet meer aankunnen en ouders kunnen alleen maar toekijken. Het speciaal onderwijs leek ooit een veilige haven voor kinderen die net dat beetje extra zorg nodig hadden. Het speciaal onderwijs is er niet zomaar, deze onderwijsvorm is noodzakelijk. Dat meldt Heemstede Nieuws.
De Schelp, een school voor kinderen van 4 tot 18 jaar met zware leer- en gedragsproblemen in Haarlem, heeft sinds kort te maken met wachtlijsten. Adjunct-directeur Nella de Boer geeft aan dat ze dit schooljaar voor het eerst vol zitten.
Bezuinigingen
Op het speciaal onderwijs wordt fors bezuinigt en dat zorgt ervoor dat deze kinderen niet de juiste zorg en ondersteuning krijgen. De Schelp kamt door deze bezuinigingen ook met een personeelstekort. De school zet op een aantal dagen lerarenondersteuners voor de klas als oplossing. Maar een leerkracht en een onderwijsassistent voor elke groep lukt niet altijd.
Naschoolse opvang
De naschoolse opvang op De Schelp dreigt vanwege financiële problemen en een personeelstekort stopgezet te worden. Zorgpartner de Hartekampgroep wil de stekker eruit trekken. Voor de leerlingen zou dat een grote klap zijn, aldus De Boer. Tijdens de naschoolse opvang kunnen de leerlingen met hun schoolgenoten leuke dingen ondernemen. De opvang moet nu door ouders die aan het werk zijn zelf geregeld worden.
Inclusief onderwijs
Inclusief onderwijs, waarin alle kinderen in reguliere klassen zitten, was iets dat de overheid lange tijd voor ogen had. Het speciaal onderwijs zou rond 2035 zelfs helemaal verdwenen zijn, zei staatssecretaris Mariëlle Paul onlangs. Het reguliere onderwijs heeft al te maken met grote lerarentekorten en zij kijken vooral naar de resultaten. Kinderen met extra zorgbehoeften vallen daardoor vaak buiten de boot.
Inclusief onderwijs zorgt voor een groot risico, aldus De Boer. Veel kinderen komen binnen op het speciaal onderwijs omdat ze uitgevallen zijn in het reguliere onderwijs. De Schelp biedt die leerlingen een tweede kans. Maar, wat gebeurt er met deze kinderen als ze niet in een reguliere klas passen?
Klassen zitten vol, goed opgeleid personeel is amper nog te vinden en kinderen lopen in het huidige onderwijssysteem vast. Steeds meer leerlingen zitten voor een gedeelte of volledig thuis, aldus De Boer. In de klas goed kunnen meedoen is niet voor ieder kind haalbaar zonder ondersteuning. Voor die kinderen is school dan gewoon te pittig.
Waarde van het speciaal onderwijs
Daarom moeten we de waarde van het speciaal onderwijs erkennen en zorgen voor een goede toekomst voor deze kinderen, aldus De Boer. “Speciaal onderwijs is essentieel voor kinderen die in kleine stapjes leren.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk