Steeds meer leerlingen komen thuis te zitten omdat ze vastlopen in de klas

Onderwijs moet toegankelijk zijn voor ieder kind, ook als ze extra ondersteuning nodig hebben. In de klas lopen er steeds meer kinderen vast en komen daardoor thuis. Dat meldt Omroep Gelderland.

Het aantal thuiszitters is in vijf jaar tijd gestegen van 15.000 naar 70.000. Dat blijkt uit onderzoek van Oudervereniging Balans. Deze jongeren gaan drie maanden of langer niet naar school.

Gemeenschap 

Ponderosa in Ellecom krijgt doordeweeks zo’n twaalf jongeren op bezoek. Voor jongeren die uitvallen in het onderwijs is Ponderosa een echte gemeenschap, aldus Mirjam Olsthoorn.

Thuiszitters 

Olsthoorn begeleidt jongeren die vastlopen op school. Dit doet zij al twaalf jaar. De laatste jaren ziet ze steeds meer jongeren in een isolement terechtkomen omdat ze thuiszitten.

De oplopende druk in het onderwijs is volgens Olsthoorn de oorzaak van het stijgende aantal thuiszitters. “En als maatschappelijk fenomeen. De maatschappij is zich aan het vernauwen rondom mensen om in de pas te lopen.” En dat is niet voor ieder kind weggelegd.

Leren in een ander tempo 

Sommige leerlingen leren in een ander tempo dan de rest van de klas. Als je als leerkracht twee of drie leerlingen in de klas hebt, dan is het lastig om maatwerk te leveren, aldus een ouder met een hoogbegaafde zoon.

Met experts op het gebied van onderwijs, hoofbegaafdheid en autisme wil zij de initiatieven beter in kaart brengen. Ze is ook bezig om een plek in Zutphen te creëren waar thuiszitters naartoe kunnen. Daar worden ze begeleid in hun terugkeer naar school.

Vroeg ingrijpen 

Vroeg ingrijpen op school bespaart veel leed, daar zijn ze in Ellecom van overtuigd. “Sommige scholen signaleren het heel goed, maar andere scholen zien niets. Er zou veel meer kunnen gebeuren in de preventie”, zo stelt Tom Smit, begeleider bij Ponderosa.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk