Normal_universiteit_maastricht_2

MAASTRICHT - Op initiatief van industriebank LIOF, een Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij, hebben Greenport Venlo, de Chemical Innovation Community Chemelot in Geleen, Universiteit Maastricht (UM) en de Provincie Limburg op 26 juni, tijdens het Biobased Economy Event Limburg op de Floriade een intentieverklaring getekend om nauw samen te gaan werken aan een biobased economy voor Limburg.

Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt de samenwerking tussen deze vier partijen concreet vormgegeven, met als uiteindelijke doel meer bedrijvigheid, toename van het aantal banen en behoud van aanwezige kennis in de gehele Provincie, kortom een sterke Limburgse economie.

De UM zal, in samenwerking met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, aan de behoefte aan hoogopgeleid personeel tegemoetkomen en bijdragen aan de kennisontwikkeling op het gebied van biobased economy, onder andere door de verdere ontwikkeling van haar Maastricht Science Programme en de aangekondigde samenwerking met de RWTH Aachen in een nieuw internationaal onderzoeksinstituut voor advanced biobased materials op Chemelot.

De biobased economy is een economie die niet op olie draait, een grondstof die steeds schaarser en daarom ook steeds duurder wordt, maar op biomassa; planten en plantenresten. Biomassa is bij uitstek geschikt als grondstof voor verschillende toepassingen, zoals vloeibare brandstoffen, materialen en chemicaliën.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen