Normal_bureaucratie_papierwinkel

AMSTERDAM – Het aantal aspirant-studenten dat zich voor het komend jaar heeft ingeschreven voor een studie met een select aantal plaatsen is nog nooit zo groot geweest, zo meldt BNR.nl. Het universitair onderwijs heeft 25 opleidingen waarvoor studenten moeten worden ingeloot, het hbo heeft er 62. Vandaag krijgen de studenten te horen of ze aan hun voorkeursstudie mogen beginnen in september of niet.

Maar liefst 41 duizend jongeren zijn momenteel in afwachting van het oordeel van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of ze toegang krijgen tot de studie waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Dat is een toename van 2400 studenten vergeleken met vorig jaar. Van deze 41 duizend zullen er 15 duizend teleurgesteld moeten worden aangezien er maar 26 duizend plekken zijn te verdelen.

Het is wellicht voor het laatst dat studenten zo´n zenuwslopende periode na hun eindexamens moeten doorstaan. Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad namelijk in met een wetsvoorstel om de numerus fixus af te schaffen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen