LEIDEN - In 2007 sloot Universiteit Leiden een rentederivaat af op een lening die in 2009 zou starten. Doel hiervan was om het risico op een stijgende rente af te kopen. Deze zomer zorgde het rentederivaat voor ophef in de media. Universiteit Leiden zou volgens de pers onnodig geld verspillen omdat de rente niet gestegen maar juist gedaald is.
De verwachting was dat Universiteit Leiden in 2009 voor minimaal 60 miljoen euro aan krediet nodig zou hebben, onder andere voor de nieuwbouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Willem te Beest, vicevoorzitter van het college van bestuur van Universiteit Leiden: "Op dat moment wilden wij zeker stellen dat de universiteit de rentelasten op het totale krediet voor een lange reeks van jaren zou kunnen dragen. Het was in dat licht verstandig om de rente op de lening vast te zetten om niet voor verrassingen te komen staan. De algemene verwachting was in 2007 dat de rente zou gaan stijgen en niet verder zou gaan dalen."
Om zichzelf te beschermen tegen een stijging van de rentelasten, heeft de universiteit daarom 30 miljoen euro geleend tegen een vaste rente en 30 miljoen van de rente op de resterende kredietbehoefte vastgezet door een renteswap. Dat kan beschouwd worden als een soort verzekering: de universiteit hoeft bij stijgende rente niet meer te betalen dan toen is overeengekomen.
Via Nieuwsbank.nl
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres